Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Salariul din contractul de muncă nu este cel pe care-l ridică lunar

13 noi. 2023,, 09:30   Societate
878 0

Salariul brut și salariul net sînt două noțiuni care deseori provoacă neclarități pentru salariați.

Mulți consideră că valoarea salariului indicat în documentul de angajare – contractul individual de muncă sau ordinul de numire în funcție – este suma pe care o vor primi în calitate de angajat, însă nu este așa. În document angajatorul indică salariul brut al angajatului, din care se achită contribuții și impozite, transmite IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) precizează că diferența dintre salariul brut și valoarea contribuțiilor și impozitelor achitate reprezintă salariul net, numit și salariu spre plată. Sunt banii pe care îi primește salariatul. Din salariul brut angajatorul deduce prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în valoare de 9% din salariu, și impozitul pe venit în mărime de 12%.

Impozitul pe venit se calculează din venitul impozabil care reprezintă diferența dintre salariul brut și suma primei de asigurare și a scutirilor – sume stabilite de Guvern pentru care nu se achită impozit pe venit.

Conform Codului Fiscal, salariații pot beneficia de mai multe scutiri, printre care scutirea personală lunară în valoare de 2250 de lei; scutirea personală lunară majorată în valoare de 2625, acordată pentru persoana care s-a îmbolnăvit și a suferit de boala actinică provocată de consecințele avariei de la Cernobîl sau pentru persoana cu dizabilități, stabilindu-se că dizabilitatea sa este în legătură cauzală cu avaria de la Cernobîl. De asemenea se acordă pentru persoana care este părintele sau soția (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi a independenței Republicii Moldova, cît și în acțiunile de luptă din Republica Afghanistan etc.


Se mai acordă scutire pentru persoane întreținute – copii minori, copii care își fac studii în țară sau în străinătate, părinții-pensionari cu condiția că venitul anual al acestora nu depășește suma de 11 280 de lei, în mărime de 750 de lei lunar. La fel, este și scutirea majorată pentru persoane întreținute – persoane cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, persoane cu dizabilități severe și accentuate, în mărime de 1650 de lei lunar.

Suplimentar la salariul brut, angajatorul calculează din fondul de salarizare (pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă, persoanele aflate în raporturi de serviciu în bază de act administrativ ori prin alte tipuri de contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii) și achită contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii. Acestea sînt în mărime de 29% la suma salariilor și recompenselor calculate lunar pentru toți angajații – pentru angajatorii autorităților/instituțiilor bugetare și autorităților/ instituțiilor publice la autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățămînt superior și a instituțiilor medico-sanitare. De asemenea – 24% la suma salariilor și recompenselor calculate lunar pentru toți angajații – pentru angajatorii sectorului privat, instituțiilor de învățămînt superior și ai instituțiilor medico-sanitare.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?