X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

S-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a regizorului și actorului Titus Jucov

17 noi. 2023,, 12:30   Societate
2013 0

Astăzi s-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a regizorului și actorului Titus Jucov, fost director artistic și prim-regizor al Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, Artist al Poporului, notează moldpres.

Titus Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950 în satul Cobani, raionul Glodeni, în familia preotului Dionisie. Și-a făcut studiile la Institutul de Stat al Culturii din Moscova, Facultatea de Regie, clasa profesorului G. Gheorghievski. Debutează ca regizor cu spectacolul de licență „Tribunalul” de A. Makaionok la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți.

În anii 1975-1977, Titus Jucov își perfecționează măiestria de regizor păpușar, aflîndu-se la un stagiu la Teatrul Mare de Păpuși din Sankt Petersburg, sub conducerea cunoscutului regizor și povestitor V. Sudarușkin. Stagiul l-a încheiat prin montarea cu succes pe scena Teatrului Mare de Păpuși din Sankt Petersburg a piesei „Rățușca cea urîtă” de H. Ch. Andersen.

Activează ca actor, prim-regizor și director la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Montează spectacolele: „Mica vrăjitoare” de O. Preussler, „Scufița roșie” de E. Șvarț, „Rățușca cea urîtă” de H. Ch. Andersen, „Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” de I. Creangă, „Buzduganul fermecat” de L. Deleanu, „Purcelușul Cioc” de M. Turover, „Gelsomino” de G. Rodari, „Drum deschis” de P. Cărare, „Aventurile lui Căstănel” de Gh. Urschi, „Papagalul Pai” de C. Goldoni ş.a.

A montat spectacole și pe scenele unor teatre din Romînia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Franța și Turcia.


Titus Jucov a fost distins cu titlul onorific „Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova (1992), cu Medalia „Meritul Civic” (1995), Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Medalia „Mihai Eminescu” (2005) și cu „Ordinul de Onoare” (2010). În 2011 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului”.

S-a stins din viață la 17 noiembrie 2013, la Cahul.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?