Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Resursele minerale din Republica Moldova pot fi văzute pe hartă

28 noi. 2019,, 12:00   Societate
4619 0

O hartă interactivă privind resursele minerale de care dispune Republica Moldova și amplasarea lor geografică a fost lansată la Chișinău, de Centrul analitic „Expert-Grup”, transmite Moldpres.

Reprezentantul „Expert-Grup”, Iurie Morcotîlo, a declarat astăzi la o conferință de presă, că harta este o premieră pentru țara noastră, întrucît pînă în prezent în spațiul public nu au fost expuse date integrate despre toate carierele și extracțiile miniere din Republica Moldova.

„Pe această hartă am amplasat toate carierele existente și zăcămintele de resurse minerale din Republica Moldova, cu caracteristici detaliate ce țin de proprietarul acestor cariere, amplasarea lor geografică și ce fel de resurse minerale se extrag în locul respectiv. Harta a fost creată cu scopul de a îmbunătăți transparența utilizării resurselor minerale, fiindcă pînă în prezent în spațiul public nu sînt date privind extragerea sau amplasarea geografică a tuturor acestor cariere și administratorii lor. Informația respectivă fie lipsește, fie este dispersată la diferite autorități publice”, a punctat Iurie Morcotîlo.

În plus, prin intermediul noii aplicații, cetățenii vor putea semnaliza anumite probleme legate de exploatarea ilegală a resurselor minerale. Iurie Morcotîlo a precizat că, potrivit estimărilor, în anul 2017, numărul carierelor neautorizate a depășit cifra de 230 de unități, iar suma prejudiciului cauzat în urma extragerii ilicite a resurselor minerale, în perioada 2010-2017, a ajuns la peste 200 mln de lei.

Harta excavațiilor miniere din Republica Moldova a fost elaborată în cadrul proiectului „Utilizarea resurselor naturale: îmbunătățirea evidenței și transparenței”, implementat de către Centrul Analitic Independent „Expert - Grup” cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?