Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Republica Moldova nu dispune de resursele pentru a riposta unui nou conflict militar

4 mar. 09:15   Societate
4088 2

În prezent Republica Moldova nu dispune de resursele necesare pentru a riposta unui nou conflict militar, susțin experții.

Aceștia au subliniat la Radio Moldova că țara noastră are nevoie de investiții semnificative în domeniul de apărare.

În ultimele 3 decenii, Republica Moldova așa și nu a reușit să-și modernizeze capacitățile de apărare pentru a riposta unui eventual conflict militar, a precizat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi.

„Noi în fața cui putem riposta? Din punct de vedere demografic, două milioane de oameni, dintre care 700 de mii sînt pensionari. Noi, cu finanțarea armatei de 0,36 din PIB, trebuie să fim realiști”, se întreabă Oazu Nantoi.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, a menționat că în ultimii 30 de ani, sistemul de apărare al Republicii Moldova a fost neglijat, iar pentru a consolida domeniul apărării, țara noastră trebuie să investească anual 2% din PIB.


„Dar 30 de ani, practic, nu s-a făcut nimic, nu s-a investit nimic. Astăzi, armata noastră solicită 2 procente din PIB pentru o armată destul de puternică, capabilă. Noi nu putem să le dăm: ori luăm de la agricultori, de la economie etc. Armata ca să fie construită cît de cît așa cum trebuie, noi trebuie să-i dăm pe an 8 miliarde de lei”, a spus Marinuța.

Precizăm că pentru anul 2024, Guvernul a alocat aproximativ 2 miliarde de lei pentru sectorul de apărare, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul 2023. Însă, cheltuielile alocate pentru acest domeniu, nu au atins procentul dorit de Ministerul Apărării, de cel puțin 1% din Produsul Intern Brut.

6
2
1
1
53

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?