De la începutul anului curent, în țară, cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței nu au fost înregistrate. În Republica Moldova, au fost raportate două cazuri de variola maimuței, în anul 2022, ambele fiind de import. În prezent, laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică are capacități de testare a acestei infecții.
Actualmente, există o epidemie de variola maimuței în Republica Democrată Congo, unde cazurile sînt în creștere.
Variola maimuței este o boală virală cauzată de virusul monkeypox (MPXV), specifică pentru zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin contact apropiat, inclusiv sexual. Perioada de incubație variază de la 5 - 21 de zile, mai frecvent 6 – 13 zile. Se manifestă prin erupții cutanate dureroase, ganglioni limfatici măriți și febră. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar în cîteva săptămîni, dar sînt posibile cazuri grave, inclusiv fatale. Erupția cutanată, fluidele corporale și crustele sînt deosebit de infecțioase. La fel, pot fi infecțioase și leziunile la nivelul cavității bucale ceea ce înseamnă că virusul se poate răspîndi prin salivă.
Nu există tratament specific pentru variola maimuței. Tratamentul este simptomatic și de suport, incluzînd prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene secundare.
Recomandăm populației să evite călătoriile care nu prezintă o urgență pe continentul african. Dacă suspectați că aveți variola maimuței, solicitați asistența medicală.
Măsurile care pot fi luate pentru a preveni infecția cu virusul variolei maimuței includ:
Adăuga comentariu