X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Radu Cazacu: „Înțelegem problemele Ucrainei, dar ar trebui să ne înțeleagă și ei”

17 iun. 06:30   Societate
3277 0

Dialogul purtat recent la Chișinău la nivelul specialiștilor de specialitate pe problema apei din Nistru este un bun ajutor pentru continuarea lucrărilor comune, iar la sfîrșitul lunii iunie partea moldovenească va participa la o ședință a Comisiei Interdepartamentale Ucrainene în Kiev.

Despre aceasta a vorbit directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, în cadrul talk-show-ului „Fără legături cu Alexander Stahurski” de la postul N4 TV, transmite Noi.md.

Potrivit acestuia, la o întîlnire recentă la Chișinău au venit experți din Ucraina: angajați ai agenției de apă și angajați ai managementului bazinului Nistru și Prut. Acest dialog a fost rezultatul unei întîlniri la Chișinău între miniștrii mediului din Moldova și Ucraina.

„Pentru că noi am pus această problemă la începutul lunii mai Nu sîntem membri ai comisiei interdepartamentale, dar cel puțin sîntem invitați în fiecare an cînd discutăm despre emisiile de mediu pe Nistru”, a spus Radu Cazacu.

A atras atenția asupra încă o nuanță.


„Vorbim în permanență despre cursurile superioare ale Nistrului. Avem nevoie de mai multă apă pentru perioada de reproducere. În cursul superior al Nistrului, principalul lucru pentru pescari este că nivelul rezervorului nu scade brusc. Nu rămîne pe mal Anul acesta, cred, tot caviarul de acolo a rămas pe mal, nici măcar nu se discută și aceasta este o situație catastrofală pentru raiul de sus”, a spus directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei.

Potrivit acestuia, pentru Moldova, ploile actuale nu vor compensa cu nimic, pentru că ploile locale care cad în Moldova, peste doar o săptămînă și jumătate, vor fi deja în Marea Neagră.

"Această rezervație, care se află în lacul de acumulare Nistru, este importantă pentru noi pentru a compensa acele mici afluxuri care există vara, în perioada de joasă apă (perioada cu cel mai scăzut nivel al apei din fluviu),” a spus Radu cazac.

El a amintit că 2022 a fost un an secetos. Intrările au fost foarte mici, ajungînd la 40-50 de metri cubi pe secundă, ceea ce este foarte puțin.

„Dar apoi am intrat în vară la 118 metri (nivelul apei din rezervor La jumătatea lunii septembrie a început să plouă în Carpați, deja începuse să se acumuleze, am ajuns la 114,6 metri, se pare că este cazul). Acum am făcut calcule Și, în principiu, calculele noastre au coincis cu calculele ucrainene. Este important să nu descarcăm excesiv apa pentru producția de energie electrică și să o acumulăm”, a spus directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei.

El a recunoscut că monitorizează în mod regulat datele de la Centrul Hidrometeorologic al Ucrainei.

„În Galich și deasupra Galichului, în principiu, nu a ajuns încă la lacul de acumulare cred că va ajunge poimîine pentru că acolo sînt niște posturi hidrologice 60-70-80 cm Așa că acum ne este greu să spunem, să traducem acest nivel în cantitatea de apă care se va acumula în acest rezervor”, a spus Radu Cazacu.

În același timp, potrivit lui, cel mai important lucru acum este să avem acest contact cu Ucraina de-a lungul Nistrului, pe care, din păcate, odată cu începerea războiului, părțile l-au pierdut puțin, pentru că predomină energia, nu problemele cu apa.

„Și uneori chiar îi înțeleg pe colegii noștri ucraineni, pentru că decizia este luată ocolind Agenția de apă a Ucrainei. Mai mult, în această primăvară au fost atacate, desigur, au încercat să compenseze pierderile prin aceasta Le spun constant colegilor mei, că vă înțelegem foarte bine, dar trebuie să ne înțelegeți și pe noi, pentru că pînă la urmă Nistrul este un fluviu de frontieră, iar noi sîntem foarte dependenți de Nistru”, a spus directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei.

El a amintit că undeva în jur de 80% din populația bazinului este alimentată cu apă din Nistru. Acesta este municipiul Chișinău, unde locuiesc peste 700 de mii de oameni, Soroca, Bălți, Rezina etc.

„Nu trebuie să uităm de irigații, pentru că sîntem o țară agricolă, iar în ultimii ani, secetele arată că fără irigare, din păcate, ne este foarte greu să dezvoltăm agricultura, mai ales cînd nu sînt precipitații Ucraina foarte importantă”, a subliniat Radu Cazacu.

Potrivit acestuia, părțile au convenit ca la sfîrșitul lunii iunie, cînd va avea loc o ședință a Comisiei Interdepartamentale Ucrainene la Kiev, să-l invite pe directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei să participe la aceasta.

"Vom participa la întîlnire online pentru a evalua ultimele zile, să zicem, sau cîteva săptămîni care au fost, pentru a ști care este situația hidrologică și vom avea deja cel puțin cîteva previziuni. Pentru că e foarte greu de făcut prognoze pentru 2-3 săptămîni, și vom vedea ce arată aceste ploi 40 lacul de acumulare s-a ridicat”, a spus Radu Cazacu.

El a subliniat că ploile care cad acum în Moldova sînt, în principiu, orientative, se văd de la posturile hidrologice.

„Pentru că cei 110 de metri pe care îi aruncă, posturile noastre arată mai mult Pentru că sînt niște afluenți. Dar dacă nu plouă pe teritoriul Moldovei, atunci singurul lucru pe care îl avem sînt rezerve în lacul de acumulare al Nistrului. a subliniat director adjunct al Agenției Apele Moldovei.

2
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?