Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

R. Moldova a cumpărat neargumentat volume mari de gaz la un preț ridicat?

29 ian. 22:45   Societate
3422 1

Este o speculație să spui că Republica Moldova a cumpărat neargumentat volume în exces de gaze naturale la un preț ridicat în anii 2022 și 2023.

Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției de luni, 29 ianuarie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

Ceban a explicat că s-a achiziționat gaz în volume mai mari în condițiile în care nu se cunoștea de cît vom avea nevoie și nici ce prețuri urma să avem în viitor.

„Energocom a pornit de la faptul că nu poți aștepta pînă în ianuarie cu depozitele goale și spera că prețul va scădea”, a precizat Vadim Ceban.

Ceban a subliniat că nimeni nu a putut să prevadă că în august gazul va fi mai scump decît în ianuarie. La sfîrșitul verii 2023, costul gazului cu livrarea la graniță era de 480 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce în ianuarie 2024 a costat 370 de dolari.


„A fost necesar să se umple depozitele și să se urmărească la ce preț și în ce moment se cumpără gaz. Am o întrebare pentru experți: ar fi trebuit să așteptăm pînă în ianuarie cu spațiile de depozitare goale și apoi să cumpărăm la prețul care era accesibil?”, a punctat Ceban.

Anterior, și ministrul Energiei, Victor Parlicov a explicat de ce Republica Moldova a cumpărat vara gaz la un preț mai ridicat decît acum.

„Dacă cunoșteam eu că în toiul iernii vom avea prețuri mai joase, sigur nici nu cumpăram vara...Nimeni nu s-a așteptat că iarna va fi mai ieftin. E ușor să fii expert făcînd prognoze în trecut”, a spus ministrul.

Totodată, cei doi oficiali au spus deopotrivă că cel mai probabil Republica Moldova va cumpăra din nou gaz de la Gazprom, dacă prețul oferit va fi avantajos.

2
2
0
3
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?