X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

PSRM, indignat de decizia Ucrainei de a renunța la „limba moldovenească”: „Un act rușinos”

20 oct. 2023,, 07:18   Societate
3865 17

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de decizia Ucraine de a renunța la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Reprezentații formațiunii au notat că acest lucru a avut loc „sub presiunea României”.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de decizia autorităților ucrainene de a renunța, sub presiunea României, de la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Și mai revoltătoare este susținerea acestei decizii de către Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Limba moldovenească este o valoare fundamentală a poporului moldovenesc. Timp de multe secole, strămoșii noștri au numit limba noastră maternă Moldovenească. Sub această denumire apare în cronicile noastre vechi. Dezicerea de la „limba moldovenească” este un act rușinos de auto-discreditare națională. Suntem convinși că niciun act de denazificare nu va forța moldovenii din Ucraina să renunțe la memoria lor istorică națională.”, se arată în comunicatul formațiunii.

Anterior, Noi.md a scris că afirmația prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și a altora, potrivit căreia limba moldovenească nu a existat niciodată, nu este adevărată și este infirmată de numeroase documente istorice.

Aceste declarații ale premierului român nu numai că sînt jignitoare la adresa cetățenilor Republicii Moldova, care are o istorie de aproape 7 secole, dar sînt absolut nesustenabile și false, deoarece există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".


Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

Există multe documente din diferite țări care menționează limba moldovenească, inclusiv cronicile lui Grigorе Ureche despre limba moldovenească; scrisorile lui Dimitri Cantemir despre limba moldovenească; prima Constituție/Cod de Reguli din Moldova, care stipulează că limba moldovenească este limba de stat, precum și publicații care au fost editate în România de către Academia Română de Științe.

În special, documentele Cancelariei domnitorului, care menționează limba moldovenească, au fost publicate de Academia Română în 1915.

Așa cum mulți subliniază, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii, fiind mai veche decît limba română.

Există referiri la limba moldovenească și în surse străine. De exemplu, în 1628 a fost publicată cartea savantului german I. Alsted "Comorile cronologiei", unde în tabelul limbilor și dialectelor pămîntului este menționată limba moldovenească - lingua moldavorum. Există, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldovenească, pînă în secolul al XVI-lea. Dar la acea vreme nu exista limba română, ea s-a format abia la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, după crearea unui set de reguli și gramatică de către teologul valah Samuel Micu-Klein.

Prin urmare, dacă cineva vrea să rescrie numele limbii, este necesar să urmeze logica istorică și să numească limba română moldovenească, și nu invers.

20
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?