Transnistria stiri: 1358
Eurovision stiri: 499

Protest inedit la Lisabona, înainte de vizita Papei Francisc. Covorul roșu a fost înlocuit cu bancnote de 500 de euro

2 aug. 2023,, 06:00   Societate
2602 0

Cunoscutul artist portughez Bordalo II a realizat un covor uriaș imprimat cu modelul bancnotelor de 500 de euro, supradimensionate și a expus covorul pe scările din unul din locurile unde Papa Francisc va celebra o liturghie săptămîna aceasta, în semn de protest.

Suveranul Pontif va călători la Lisabona între 2 și 6 august pentru a participa la adunarea globală a tinerilor catolici, World Youth Day, care se așteaptă să reunească sute de mii de pelerini. Artistul Artur Bordalo, cunoscut cu pseudonimul Bordalo II, critică statul portughez pentru cheltuielile făcute cu această ocazie, transmite digi24.ro

Una din postările de pe pagina de Facebook a artistului prezintă imaginea cu covorul cu bancnote cu următorul mesaj: “Într-un stat laic, într-un moment în care mulți oameni luptă pentru a-și păstra casele, munca și demnitatea, milioane de fonduri publice au fost investite pentru a sponsoriza turneul multinaționalei italiene. Habemus Pasta”

Estimările oficiale de la începutul anului arătau că evenimentul va costa 161 de milioane de euro, care vor fi plătiți de guvern, Biserica Catolică și de administrația locală din Lisabona.

O serie de personalități publice și politicieni au criticat statul portughez pentru partea sa din cheltuieli, pe care guvernul a stabilit-o la 30 de milioane de euro, în ianuarie, avînd în vedere că milioane de portughezi se confruntă cu o inflație galopantă. La începutul acestui an, vocile critice s-au auzit atît de puternic, încît au forțat consiliul orașului Lisabona să reducă cheltuielile planificate pentru un altar, ce va fi folosit în locul unde Papa Francisc va ține o liturghie, la 2,9 milioane de euro, de la peste 5 milioane de euro.


Întrebat despre covorul lui Bordalo II, primarul Lisabonei, Carlos Moedas, le-a spus reporterilor că artistul și-a folosit vocea pentru a-și exprima îngrijorările și că astfel de proteste sînt normale pentru aceste evenimente. World Youth Day este un eveniment organizat pentru tinerii catolici, de Biserica Catolică, și a fost inițiat de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1985. Anul acesta sînt așteptați să participe peste 400.000 de tineri.

7
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?