X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Procurorii cer mandat de arest pe numele fostului șef al Agenției Servicii Publice

5 mai. 2022,, 12:04   Societate
1961 0

Fostul șef al Agenției Servicii Publicii, Sergiu Railean, reținut în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte, a fost adus în fața instanței.

Procurorii anticorupție cer 30 de zile de arest pe numele său. Sergiu Railean a declarat presei că el nu este vinovat, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Amintim că pe data de 3 mai, 13 persoane, printre care și Sergiu Railean, au fost reținute în urma a 60 de percheziții efectuate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită pe data de 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvîrșit din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, la 05 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvîrșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal). Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

În fapt, persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sînt bănuite că, în perioada 2013-2021, executînd indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal, organizat, creat și condus de o persoană publică, au elaborat și pus în aplicare o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.


Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executînd indicațiile parvenite de la alte persoane implicate pe dosar, abuzînd de atribuțiile lor funcționale care le reveneau potrivit actelor normative care le reglementau activitatea, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase. Acestea erau perfectate contrar actelor normative în vigoare, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial. Realizarea schemei criminale a dus la majorarea taxei pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Totodată, făptașii sînt bănuiți că, ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei statului, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?