X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Procuratura Anticorupție, „înglodată” în dosare

24 iun. 12:45   Societate
1791 0

Peste 100 de dosare penale, instrumentate de Procuratura Anticorupție, rămîn fără acoperire, după demisia celor zece procurori din cadrul instituției.

Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, la emisiunea „Realitatea te privește”, moderată de Valentina Ursu. Potrivit lui, acest fapt se va răsfrînge asupra anchetelor și va îngreuna procesul, deoarece vor trebui redistribuite la alți procurori, care și fără asta abia de fac față volumului mare de muncă, transmite Noi.md cu referire la ziua.md

Iachimovschi a reiterat că demisia procurorilor s-a produs în contextul procesului de evaluare a averii și integrității.

„Puțini procurori aveau ceva împotriva formulei inițiale a legii adoptate în iunie, dar ulterior s-a intervenit cu modificări și asta i-a nemulțumit, că pot fi puse în discuție soluțiile lor și nu pot avea previzibilitate asupra deciziei Comisiei. sînt cazuri cînd procurorii nu reușesc să dovedească vinovăția unor persoane. Toți procurorii au sentințe de achitare sau ordonanțe de refuz care ar putea fi considerate de Comisie ca abatere și, în urma cărora, să-și piardă orice înlesnire”, a explicat șeful adjunct al PA.

El a mai dezvăluit că, în prezent, pe masa procurorilor anticorupție sînt peste 200 de cauze penale „complicate”, dintre care jumătate rămîn acum „descoperite”.


„Patru procurori au plecat, trei dintre aceștia sînt acuzatori de stat și cauzele lor penale, peste 100, va trebui să le redistribuim colegilor. Unul dintre ei gestiona „frauda bancară”. Îmi este greu să apreciez cum vom acoperi acest gol lăsat, or trebuie să învățăm alt procuror ce înseamnă „frauda bancară”, a mai explicat Octavian Iachimovschi.

Comisia de Evaluare a Procurorilor a inițiat pe 24 mai curent evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Legea prevede evaluarea în mod prioritar a procurorilor din cadrul PA. Lista procurorilor anticorupție care urmează a fi supuși evaluării a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procedura de vetting este obligatorie pentru procurorii în funcție. Cei care vor pica evalurea vor fi demiși, nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale. De asemenea, nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?