X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Primii harbuji autohtoni - la ce preț se vinde un kilogram

21 iul. 2023,, 12:45   Societate
4304 0

Este sezonul pepenilor verzi, iar fermierii din Republica Moldova au marfă din belșug. Sînt suprafețe mari cultivate pentru că mulți au sperat să dea lovitura în afaceri. Preturile sînt, deocamdată, cam mari, dar sînt estimări că vor scădea atunci cînd piața va fi plină.

Veaceslav Maftiuţ din Dubăsarii Vechi a revenit acasă din străinătate şi a decis să cultive pepeni verzi. Anul acesta a cules prima recoltă și speră să-și recupereze investiția.

"Ne-am străduit să facem un produs calitativ şi bun fără nitraţi. Am întins peliculă, apoi am plantat pepenii şi după aia am scos pelicula să-i dăm voie la plantă să se dezvolte şi cam acesta este rezultatul", spune bărbatul.

Cultivarea pepenilor verzi este una dintre cele dificile din agricultură. Mulți fermierii recunosc că nu poți cultiva pepeni verzi în cantități industriale fără utilizarea îngrășămintelor și a substanțelor de protecție. Pe lingă acestea, este nevoie si de tehnologii costisitoare, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Am pus sistem de irigare prin picurătoare. Cheltuielile sînt enorme. Nu ştiu cum vom face faţă", spune Veaceslav Maftiuț.


Indiferent de unde sînt cultivați, pepenii trebuie să se incadreze in normele de calitate. Unele teste au arătat că se poate depăși cu 400% cantitatea de nitriti așa că medicii ne atenţionează să fim atenti de unde procurăm pepenii şi cît consumăm.

Preţul pentru un kg de pepene verde în pietele din Republica Moldova porneşte de la şapte lei.

3
1
1
6
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?