X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Primăria Cahul, declarată cea mai transparentă în anul 2020

23 dec. 2021,, 18:00   Societate
3188 0

Primăria municipiilor Cahul, Bălți, precum și Primăria orașului Cimișlia au avut, în anul 2020, cea mai transparentă activitate și au fost cele mai deschise la solicitările cetățenilor.

Consiliul raional Strășeni, cel de la Criuleni, dar și cel de la Fălești, dintre toate autoritățile publice locale (APL) de nivelul II, au fost, anul precedent, cele mai transparente.

Datele se regăsesc în clasamentul celor mai transparente APL-uri din Republica Moldova, realizat anual de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Raportul a inlcus monitorizarea a 92 de administrații publice locale nivelul I și II: 32 de consilii raionale, 40 de municipii/orașe și 20 de comune/sate.

Experții au mai menționat alte două primării și alte două consilii raionale care au înregistrat un grad bun al indicatorilor de transparență. Este vorba de primăriile din Fălești și Ungheni și de consiliile raionale din Cimișlia și Ungheni.

Evaluarea autorităților publice cuprinde nouă zone de transparență cu 56 de indicatori pentru autoritățile publice raionale 55 de indicatori pentru autoritățile publice locale.


Potrivit raportului, Primăria municipiului Cahul a avut în 2020 un nivel de transparență și deschidere de 76,99%, Primăria municipiului Bălți – 73,15%, Primăria orașului Cimișlia – 57,23%, Primăria orașului Fălești – 57,11%, iar Primăria municipiului Ungheni – 52,58%.

Dintre autoritățile publice de nivelul II, Consiliul raional Strășeni a ocupat locul de frunte, realizînd 66,97% a indicatorilor de transparență, Consiliul raional Criuleni – 64,78%, Consiliul raional Fălești – 63,73%, Consiliul raional Cimișlia – 57,17%, iar Consiliul raional Ungheni – 56,81%.

Printre principalele probleme constatate se numără următoarele: continuă să nu fie aplicate pe deplin în practică normele de drept, menite să asigure un proces decizional local eficient și transparent. În prezent, procesul de consultare publică a proiectelor de decizii în cadrul autorităților publice locale este unul lacunar și are loc sporadic. Rezultatele arată că circa 1/3 din raioane și 1/2 din orașele și satele monitorizate nu au organizat consultări publice în anul 2020. Iar, în cazul organizării unor consultări, rezultatele nu sînt aduse la cunoștința publicului.

Administrarea patrimoniului public rămîne una dintre zonele cu cel mai mic nivel de transparență. Peste 80% din autorități publice locale și 100% din cele raionale nu au adus la cunoștința publicului rezultatele licitațiilor de vînzare/locațiune/arendă a bunurilor imobile proprietate a unității administrativ-teritoriale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?