X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Prima școală de aviație din Republica Moldova este în insolvență

15 apr. 11:30   Societate
37632 0

Întreprinderea de stat „Centrul Aeronautic de Instruire”, care susține că este prima școală de aviație din Republica Moldova, a ajuns în procedură de insolvență.

De vină sînt datoriile acumulate față de creditori, dar și față de bugetul de stat. De exemplu, datele Serviciului Fiscal de Stat de la începutul anului 2024 indicau o restanță de circa jumătate de milion de lei, iar datele actualizate la începutul lunii aprilie 2024 indică restanțe mai mari de un milion de lei față de bugetul de stat și cel local, transmite mold-street.com..

Procedura de insolvența a fost inițiată încă în octombrie 2021, la cererea unor creditori privați, inclusiv și foști angajați. Pe parcurs instanța a aplicat măsuri de asigurare pe bunurile imobile, unde este amplasat Centrul Aeronautic de Instruire.

Pe 4 septembrie 2023, Agenția Proprietății Publice (instituție responsabilă de administrarea proprietății statului) a înaintat un demers prin care a solicitat ridicarea măsurilor de asigurare aplicate pe bunurile imobile unde este amplasat Centrul Aeronautic de Instruire.


Dar reprezentanții APP așa și nu au participat la nicio ședință a instanței de insolvență, în cadrul căreia a fost examinat demersul de ridicare a măsurilor de asigurare.

Ultima ședință a avut loc pe 10 aprilie 2024, în cadrul căreia reprezentanții APP iarăși nu au participat. Instanța de judecată a constatat că reprezentantul Agenției Proprietății Publice a fost legal citat.

„Motivele neprezentării (reprezentanților APP n.r.) la proces la cunoștința instanței de judecată nu le-a adus, cerere de amînare nu a depus”, se menționează în decizia instanței.

În aceste condiții, chiar reprezentantul întreprinderii de stat Centrul Aeronautic de Instruire, „a solicitat în ședința de judecată scoaterea demersului privind ridicarea sechestrelor de pe rol în temeiul art. 267, lit. g) CPC”.

În consecință, Judecătoria Chișinău (sediul Central) a respins cererea APP, menționînd că potrivit art. 206, alin. (2) Codul de Procedură Civilă al Republicii Moldova, „dacă reclamantul, înștiințat legal despre locul, data și ora ședinței, nu s-a prezentat în judecată și nu a comunicat instanței motivul neprezentării sau dacă motivele sînt considerate de instanță ca fiind neîntemeiate, sau dacă reclamantul nu a solicitat examinarea cauzei în lipsa sa, iar pîrîtul nu cere soluționarea cauzei în fond, instanța scoate cererea de pe rol dacă prin acest act procedural nu se încalcă dreptul altor participanți la proces”.

Menționăm că Centrul Aeronautic de Instruire a fost fondat în anul 1999 și se prezenta drept „prima școală de aviație din Republica Moldova”.

Potrivit ultimelor informații publice el era specializat pe organizarea cursurilor de instruire pentru piloți și stewardese, iar activitatea este desfășurată în baza programelor internaționale aprobate de Autoritatea Aeronautică Civilă.

Telefoanele Centrului însă nu mai funcționează, iar informația despre această întreprindere pe pagina APP nu este disponibilă, pentru că nici site-ul nu este funcțional în prezent.

0
1
1
3
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?