Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prejudiciul moral adjudecat de magistratul Oleg Melniciuc, contestat de Ministerul Justiției

27 dec. 2023,, 12:23   Societate
3066 0

Hotărîrea prin care instanța de fond a dispus achitarea prejudiciului moral de 500 de mii de lei în cazul magistratului Oleg Melniciuc, a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău de către Ministerul Justiției.

O cerere în acest sens a fost depusă marți, 26 decembrie, la Curtea de Apel Chișinău. Melniciuc, singurul judecător condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită și cunoscut opiniei publice pentru faptul că i-a numit pe jurnaliști „răpănoși”, a cerut repararea prejudiciului „cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti” într-un dosar în care era învinuit de trafic de influență, dar care a fost clasat, transmite anticoruptie.

Hotărîrea prin care s-a dispus achitarea prejudiciului a fost pronunțată pe 9 octombrie, iar examinarea cauzei a durat cinci luni. Totodată, instanța a admis întreaga sumă solicitată de magistrat.

Oleg Melniciuc s-a plîns că „durata urmăririi penale a fost una excesivă, de peste 29 luni”. Totodată, acesta a menționat că „ atît în condițiile lipsei oricăror probe privind învinuirea sa, cît și din lipsa colaborării pretinsei victime cu organul de urmărire penală, inclusiv și refuzul de a participa la confruntări cu acesta, i-a fost lezat dreptul la onoare și demnitate, reputație profesională, fiind atras la răspundere penală, învinuit în comiterea unei infracțiuni deosebit de grave în temeiul unui denunț fals, iar informația privind atragerea la răspundere penală a fost pe larg mediatizată”.

Materialul Anticoruptie.md despre faptul că magistratul Oleg Melniciuc ar putea fi despăgubit de stat cu 500 de mii de lei a provocat o reacție în lanț. Magistrata Georgeta Grozav a venit cu concretizări, subliniind că decizia nu are legătură cu dosarul de îmbogățire ilicită, examinat de Curtea de Apel, ci cu cel în care Melniciuc a fost învinuit pe nedrept de trafic de influență.


„Comunic că hotărîrea instanţei de judecată din 09 octombrie 2023, pe cauza civilă sus-menţionată, nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită. În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală – urmărirea penală în cauza nr. 2017978297 a fost pornită la 11 august 2017 de către Procurorul General al Republicii Moldova, conform elementelor ale infracţiunii prevăzute în art. 326 alin. (3) lit. a) Cod Penal, în baza denunțului unui cetăţean. Iar, la data de 22 ianuarie 2020 prin ordonanţa procurorului în Procuratura Anticorupţie, Statnîi Roman, s-a dispus scoaterea cet. Melniciuc Oleg de sub urmărirea penală nr. 2017978297, în conformitate cu prevederile art. 284 alin. (2) pct. 2 Cod de Procedură Penală. S-a clasat procesul penal nr. 2017978297 din motivul că în acţiunile cet. Melniciuc Oleg, nu se întrunesc elementele infracţiunii prevăzute de art. 326 alin. (2) lit. a) Cod de Procedură Penală, sau ale altei infracţiuni prevăzute de partea specială a Codului Penal, în conformitate cu prevederile art. 275 pct. 3) Cod de Procedură Penală”, a explicat magistrata Georgeta Grozav.

Și Ministerul Justiției a venit cu mai multe completări. „La baza adoptării hotărîrii menționate se află o cauză penală inițiată pe data de 11 august 2017, de către Procurorul General, urmare a unui denunț de trafic de influență. Pe data de 22 ianuarie 2020, prin ordonanţa procurorului în Procuratura Anticorupţie, s-a dispus scoaterea lui Oleg Melniciuc de sub urmărire penală, pe motiv că nu au fost întrunite elementele infracțiunii de trafic de influență, iar procesul penal a fost clasat. În consecință, Oleg Melniciuc a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală şi Consiliul Superior al Magistraturii, privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti, iar instanța de judecată a admis integral cererea”, explica reprezentanții Ministerului Justiției, subliniind că hotărîrea urma să fie contestată.

Oleg Melniciuc este condamnat, în prima instanţă, la 7 ani cu executare pentru îmbogăţire ilicită. Sentinţa de condamnare a lui Melniciuc a fost pronunţată de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa, la 3 septembrie 2021, la patru ani după ce a fost pornit dosarul.

Așa cum sentința nu este una definitivă, magistratul îşi poate exercita în continuare mandatul. Pedeapsa va fi pusă în aplicare doar în cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărîrea primei instanțe. Anticorupție.md a deconspirat cum în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, destinat judecătorilor, s-au ales cu apartamente mama și cîteva rude ale lui Oleg Melniciuc.

6
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?