X 
Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Povestea unei femei care trăiește toată viața în întuneric

16 oct. 2023,, 08:31   Societate
2786 0

Într-o nouă ediție „Femeile Vorbesc”, aflăm povestea Valentinei Andronache din orașul Nisporeni, care s-a născut fără vedere, iar de la șase ani a ajuns să trăiască în școala pentru nevăzători din orașul Bălți.

Născută fără vedere, Valentina Andronache a trebuit să învețe să se descurce pe întuneric. De-a lungul timpului a înfruntat frici, depresii și discriminare, dar nu s-a lăsat înfrîntă, transmite Jurnal.md.

Cu toate acestea, copilăria Valentinei a fost aparent normală. Se juca, alerga, făcea năzbîtii ca toți copiii. Singura diferență era că vedea rău.

Părinții Valentinei au încercat pe diferite căi să o ajute, însă șansele de restabilire a vederii erau mici. La recomandarea medicilor, Valentina ajunge să trăiască, pe cînd avea doar șase ani, la școala pentru nevăzători din orașul Bălți.

S-a simțit afectată pentru totdeauna de viața trăită la acea școală, unde s-a confruntat cu dorul de casă, cu abuzuri și cu multă suferință. Mai tîrziu a aflat că și cei de acasă nu o duceau mai bine.


Ajunsă într-o instituție destinată nevăzătorilor, Valentina a început lupta pentru supraviețuire. A învățat să se descurce cu ajutorul celorlalte simțuri. Recunoștea oamenii după siluetă, miros, după felul cum merg sau vorbesc. A fost cuminte, silitoare, dar cu ambiții mărețe și vise realizabile.

După ce a terminat școala pentru nevăzători, Valentina a mers la școala specială de meserii din Chișinău. Datorită studiilor obținute, Valentina a reușit să-și găsească și un loc de muncă în Chișinău, ca maseuză pentru bebeluși.

Lipsa vederii nu a împiedicat-o să fie activă și, cel mai important, independentă.

La început a fost greu - salariu mic, lipsuri, lacrimi și dor, nopți reci și sărbători în singurătate... Acum își amintește cu zîmbet de primele cumpărături din banii proprii.

Între timp a cunoscut un bărbat, care muncea în străinătate. Relația n-a ținut însă, pentru că acesta o umilea verbal, spune Valentina. A decis să pună punct relației, iar în scurt timp a aflat că este însărcinată. Bărbatul a îndemnat-o să facă avort, însă femeia a decis să păstreze copilul și a mers mai departe singură. În timpul sarcinii a trecut printr-o perioadă grea, cu multe lacrimi, gînduri și stres, dar a reușit să treacă peste aceste stări și a adus pe lume o copilă perfect sănătoasă.

Acum, Valentina își face meseria la Brașov. Face masaj copiilor cu autism. Femeia afirmă că nevăzătorii au multe probleme de confruntat, însă mulțumește Universului pentru tot ce are. În ciuda greutăților, se declară o femeie împlinită și fericită.

Din momentul în care și-a acceptat destinul, lucrurile au devenit mai simple, iar pentru Valentina Andronache nu există noțiunea „nu pot”. Este povestea de viață a unei femei nevăzătoare, care-și trăiește viața cu bucurie. Valentina își dorește ca prin povestea ei, poate ne va face să prețuim mai mult ce avem. Așa cum ea prețuiește cea mai mare realizare a ei, copilul, și este recunoscătoare cerului că a ales să apară în viața ei.

10
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?