X 
Arşiţa stiri: 226
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

Portocalele ar putea dispărea de pe rafturi: oamenii de știință trag un semnal de alarmă

18 aug. 04:00   Societate
22 ore in urma 1895 0

În ultimele decenii, o boală numită Huanglongbing (HLB), cunoscută și ca boala înverzirii citricelor, face ravagii în livezile din Asia, America și alte cîteva țări.

Pînă în prezent, producătorii reușesc să mențină volumul culturilor datorită noilor plantări, dar se tem că, în viitorul apropiat, sucul de portocale preferat al tuturor ar putea dispărea pentru totdeauna de pe rafturi, scrie focus.ua cu referire la Science Alert.

Statisticile arată că în Brazilia producția a scăzut cu peste 20%, în Guadelupa – cu 60%, iar în Florida (SUA) – cu 90%. Autoritățile locale au fost nevoite să impună măsuri stricte de carantină și gestionare, iar prețul sucului de portocale s-a dublat în doar un an. În plus, mii de persoane din sectorul citricelor și-au pierdut locurile de muncă.

Cercetătorii spun că boala este cauzată de o bacterie din genul Candidatus Liberibacter, care parazitează vasele care conduc seva - floemul.

Copacii infectați cu această bacterie încep să producă un zahăr, calose, care se acumulează în vase și le înfundă - ceva similar cu ceea ce se întîmplă în tromboză. Produsele fotosintezei sintetizate în frunze, din păcate, nu mai sînt distribuite în întregul copac.


Prima fază a infecției este lungă și asimptomatică, iar apoi vine a doua fază, cînd daunele apar pe frunze sub formă de pete galbene. Ca urmare, fructele devin deformate, mai amare și de culoare neuniformă - ceea ce le face improprii pentru vînzare.

În faza următoare, ramurile și apoi crengile mor. Simptomele se răspîndesc apoi în tot pomul, iar după cîțiva ani, moartea pomului este inevitabilă.

În prezent, dintre cele mai importante zone de cultivare a citricelor din lume, doar bazinul mediteraneean și Australia sînt ferite de această boală. Însă oamenii de știință se tem că acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

Ca urmare, industria pierde miliarde de dolari, iar iubitorii de suc de portocale și de fructe ar putea să le piardă pentru totdeauna. Oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a găsi un remediu care să ajute la protejarea pomilor și a culturilor de această boală.

0
0
0
7
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав