COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Popovici: "Există riscul de dispariție a universităților"

Popovici: "Există riscul de dispariție a universităților"

Reforma învățămîntului superior în Moldova este mult așteptată. Dar aceasta trebuie efectuată conștient, transparent, cu participarea reprezentanților tuturor universităților, Consiliului Rectorilor și Asociației Studenților. Numai atunci ea va da rezultatele așteptate și va duce la consolidarea universităților.

Declarația a fost făcută de ex-ministrul Educației, culturii și cercetării, consilierul președintelui Corneliu Popovici, comentând pentru eNews reforma care va urma în sistemul de învățămînt superior, care prevede consolidarea rețelei de universități, precum și schimbarea modelului de finanțare a Universităților.

Corneliu Popovici speră că prin unificarea eforturilor acestor instituții de învățămînt, rectorilor și cu ajutorul donatorilor, vom putea stabiliza situația în învățămîntul superior al țării.


"Dacă nu vom interveni, riscăm ca universitățile să dispară. În ultimii 10 ani, numărul studenților din țară a scăzut de două ori - de la 120 mii la 56 de mii. Această tendință se datorează scăderii natalității, precum și calității scăzute a învățământului superior", a menționat el.

Consilierul prezidențial consideră că una dintre ieșiri din situație este încheierea unui acord de parteneriat între universitățile moldovenești și cele străine.

"Acest lucru este necesar pentru ca tinerii să poată merge la universitățile din Moldova și concomitent, unul sau două semestre să învețe la universitățile străine prin intermediul schimbului academic. La finele studiilor, studentul va putea obține două diplome - una din Moldova, alta din străinătate". Pînă acum, situația este aceasta. Potrivit statisticilor, 90% dintre tinerii și tinerele care studiază în străinătate nu se întorc în Moldova", a subliniat Corneliu Popovici.

Potrivit lui, reforma nu se va referi la universitățile private.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load