X 
Transnistria stiri: 1321
Eurovision stiri: 494

Popovici, despre lichidarea universităților și instituțiilor de cercetare: "Sîntem martorii unui atac raider"

29 iun. 2022,, 15:12 (reactualizat 29 iun. 2022,, 22:17)   Societate
4054 0

Fostul ministru al Educației Corneliu Popovici susține că intenția de lichidare a celor 5 universități din țară, precum și a celor 18 institute de cercetare reprezintă o preluare forțată a unui patrimoniu de miliarde de lei.

Potrivit lui Popovici, în contextul reformei anunțate de Ministerul Educației, universitățile și institutele de cercetare sînt preluate forţat, netransparent, fără a consulta opinia publică și angajații instituțiilor. El a calificat aceste acțiuni drept un atac raider.

"Suntem martorii unui atac raider „Made in Moldova”

Intenția de lichidare a celor 5 universități, inclusiv universitati cu valoare de simbol pentru Republica Moldova și a celor18 institute de cercetare reprezintă o preluare forțată a unui patrimoniu de miliarde: bugete grase, clădiri, terenuri, contracte, proiecte etc.

Acest atac își are rădăcinile în anul 2017, cînd oamenii șmecheri au modificat Codul Științei și cel al Educației, alte acte normative, au destrămat Academia de Științe a Moldovei și au preluat controlul asupra întregului patrimoniu al acestui important for științific.


Astăzi asistăm la încheierea realizării planului de „mişcări strategice şi acţiuni inteligente, pentru a realiza un „jaf perfect”, plan cu componente vădite ale unui atac raider „Made in Moldova”:

- Universitățile și institutele de cercetare sunt preluate forţat, netransparent, fără careva studiu de impact, fără a consulta opinia publică și angajații instituțiilor.

- Atacul are loc rapid, timp de 1-2 zile. Se întîmplă lucruri despre care majoritatea persoanelor interesate de soarta instituțiilor nu au idee. Aceștia sunt puși în fața faptului împlinit. Cu 3 zile pînă la începerea perioadei de concedii a cadrelor didactice li se aduce la cunoștință prin intermediul TV că insituțiile vor fi lichidate, iar soarta lor este incertă.

- Transferul de control asupra instituțiilor, dincolo de voința conducerii și angajaților, are loc aparent legal, în baza unor decizii ale structurilor guvernamentale, însă acestea nu sunt suficient de motivate şi rezonabile și contravin principiului constituțional al autonomiei universitare.

- Atestăm un sprijin din partea structurilor guvernamentale și utilizarea de hotărîri emise fără motive întemeiate", se arată în declarația fostului ministru.

Fostul ministru mai atenționează că autoritățile ar avea în plan și desființarea altor universități.

"În mandatul de Ministru al Educației, Culturii și Cercetării m-am ciocnit dur cu acești „băieți și fete” avizi de putere și patrimoniu public. Au fost mult mai influenți decît credeam și ca urmare am fost demis, iar ei au revenit la planurile trasate și parghiile pe care le-au pierdut pentru un timp.

Planul diabolic de lichidare și preluare a universităților nu se va opri la cele 5 instituții de învățămînt superior și cele 18 institute de cercetare. Se va încerca lichidarea încă, cel puțin, a unei instituții de învățămînt superior de top și cu un patrimoniu și buget gras și preluarea a încă cel puțin două instituții cu renume din Chișinău", a mai menționat Popovici.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?