X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Polițiștii, puși pe jar. Număr record de alerte false cu bombă întregistrate în 2022

13 ian. 2023,, 15:30   Societate
2282 0

Anul trecut au fost deschise de aproape trei ori mai multe dosare penale în urma alertelor false cu bombă, comparativ cu 2021. Cele mai multe anchete au demarat în cursul verii, la sfîrșitul toamnei și începutul iernii.

Datele au fost comunicate de Inspectoratul General al Poliției, transmite Știri.md.

Anul trecut au fost înregistrate peste 400 de alerte false cu bombă, la aproape 9.000 de obiective. Cele mai multe au venit pe e-mail, aproximativ 380, restul - prin telefon. De cele mai multe ori s-a anunțat plasarea unor explozibili în instituții de învățămînt, spații comerciale, sedii ale instanțelor judecătorești și la Aeroportul Internațional Chișinău.

Valul de alerte false cu bombă a pornit la începutul anului, dar cele mai multe s-au înregistrat în lunile iulie, august, noiembrie și decembrie. Au fost perioade cînd Aeroportul Internațional Chișinău era evacuat în fiecare zi, iar zeci de zboruri erau amînate.

În funcție de obiectivul amenințat, la fiecare intervenție au participat de la trei pînă la 15 angajați din diferite servicii și subdiviziuni ale Poliției, iar costurile acestor misiuni au fost uriașe. De exemplu, pentru o oră de intervenție cu cinci angajați ai forțelor de ordine, statul a cheltuit peste 1.600 de lei, pentru două ore - 5.500 de lei, iar pentru șapte ore de cercetări la fața locului s-au cheltuit aproape 12.000 de lei.


Poliția a început, anul trecut, peste 100 de cercetări penale în urma alertelor false cu bombă, de peste trei ori mai multe față de 2021. Și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a demarat un dosar în care cercetează nu mai puțin de 58 de înștiințări false privind plasarea unor explozibili la diferite obiective.

O astfel de acțiune este catalogată în Codul penal al Republicii Moldova drept comunicare mincinoasă, cu bună-știință, despre actul de terorism. Se pedepsește cu amendă de pînă la 42.500 de lei, între 180 și 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu pînă la doi ani de închisoare.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав