X 
Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4138

Peste 60% din roadă este compromisă, fiind grav afectată de secetă

29 aug. 16:31   Societate
3 ore in urma 1011 0

Unul de cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, anunță începerea oficială a campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr pentru anul 2024.

Compania se confruntă cu o situație dificilă, întrucât 60% din recolta totală este compromisă din cauza secetei.

În acest an, Compania a cultivat sfeclă de zahăr pe o suprafață de peste 8000 hectare, din care se estima o producție de 42 de tone la hectar. Din păcate, din cauza secetei severe din anul acesta, compania prognozează că va fi recoltată doar o treime din roada planificată, ceea ce reprezintă o scădere cu peste 60% față de previziunile inițiale.

„Impactul secetei ne-a pus într-o situație dificilă. Constatăm că acest deficit de producție va afecta industria zahărului din Moldova și va pune presiune suplimentară pe întreaga ramură agricolă. Discutăm cu partenerii noștri pentru a găsi soluții care să atenueze efectele acestei crize. Încercăm să identificăm măsuri care să sprijine și să protejeze fermierii, asigurându-ne că sunt susținuți”, a declarat Valeri Nicușor, administrator Agro-SZM, compania fiică a Südzucker Moldova.

Directorul departamentului Materie Primă din cadrul Südzucker Anatolie Gorodenco spune că situația este dramatică pentru toți cei care cultivă sfeclă de zahăr. ”Anul acesta, s-au investit între 35 mii și 40 mii de lei per hectar. Fermierii care vor recolta în jur de 16 tone pe hectar (roada estimată la moment), vor înregistra pierderi de 25-30 mii lei la hectar. Suntem angajați într-un dialog constructiv și continuu cu autoritățile pentru a explora măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a agriculturii, este crucială implementarea unui sistem de irigare modern și eficient. În absența unei astfel de infrastructuri, sectorul agricol va continua să se confrunte cu provocări severe”, afirmă acesta.


„Sunt de 45 de ani în domeniu, dar un an atât de dificil pentru agricultură nu am mai întâlnit. Situația actuală este una fără precedent în ultimii 50 de ani de activitate, cu impact major asupra producției”, spune Veaceslav Oleinic, agronom-șef la Südzucker Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав