Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Peste 20 de mii de fazani, aduși din Ungaria pentru a-și găsi adăpost în țara noastră

13 iul. 2020,, 07:40   Societate
4571 0

Peste 20 de mii de fazani au fost aduși din Ungaria pentru a-și găsi adăpost în țara noastră. Două sute dintre aceștia au ajuns deja în comuna Sireți, Strășeni, și vor fi treptat eliberați de vînători în cîmpiile din zonă, unde vor se vor înmulți pînă la deschiderea sezonului de vînătoare din octombrie.

"Noi ducem fazanii în diferite teritorii din cauza ca să se înmulțească pe un teritoriu mai mare. Iată în valier sînt 200. O sută le dăm drumul aici, 50 îi ducem pe malul rîpei, în diferite părți a satului", a spus vînătorul, Vadim Darii.

Mihai Sulă este vînător cu o experiență de peste 30 de ani. Acesta spune că vînatul fazanilor a devenit accesibil acum cinci ani, cînd Asociația Vînătorilor a decis să dezvolte fauna Moldovei și au început să importe păsările din Ungaria, scrie publika.md.

"Fazanul înainte nu se vîna la noi, era interzis că nu erau așa de mulți la număr, dar cu importul lui mai mult s-au dezvoltat", a menţionat vînătorul, Mihai Sulă.

Sezonul de reproducere al fazanilor începe primăvară, iar cel de vînătoare - toamna. Astfel, pentru a nu afecta înmulțirea păsărilor, vînătorilor li se permite să prindă doar masculi, care pot fi deosebiţi ușor datorită penajului colorat.


"Ca reproducerea să fie numai de mai lungă durată, vînăm numai cocoșii și femelele le păstrăm ca să depună ouă, să le clocească, ca să fie pui", a afirmat vînătorul, Vadim Darii.

În acest an, numai în Sireți au fost aduse peste 80 de femele.

"O femelă de exemplu în natură depune pînă la 16 ouă. La 80 de femele, să spune că minimum cinci puișori să trăiască pînă la maturitate, 300-200 după statistica noastră o să fie", a comunicat vînătorul, Vadim Darii.

Sezonul de vînătoare a fazanilor începe în octombrie și se încheie în luna ianuarie. Prețul unei licențe este de 100 de lei. Conform regulamentului, vînătorii au voie să prindă doar o singură pasăre pe zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?