Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Persoanele care nu au procurat poliţa medicală, pasibile să fie amendate

11 oct. 2020,, 17:00   Societate
12647 3

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a publicat unele precizări în legătură cu prevederile legale de achitare a primei de asigurare în sumă fixă de către categoriile de plătitori stabiliţi în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), transmite Bizlaw.md.

Astfel, potrivit sursei citate, persoanele fizice neangajate, cetăţeni ai Republicii Moldova, printre care şi proprietarii de teren agricol, fondatorii de întreprindere individuală (inclusiv gospodărie ţărănească), titularii de patentă, arendaşii, arendatorii, sînt obligate să se asigure în mod individual, achitînd prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în termenul prevăzut de legislaţie, adică în primele trei luni ale anului de gestiune.

Pentru facilitarea încadrării în sistemul AOAM, persoanele neangajate beneficiază, pînă în data de 31 martie, de reduceri de 50%, 60% şi 75% din valoarea primei de asigurare în sumă fixă. După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislaţie achită prima în sumă fixă în mărime integrală (pentru anul 2020 – 4056 de lei), precum şi penalităţi de 0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întîrziere (art. 30, Legea nr. 1593/2002).

Totodată, CNAM înştiinţează anual, prin scrisori, categoriile de plătitori menţionaţi mai sus dacă nu s-au asigurat, termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare medicală obligatorie, a penalităţilor aferente acestora fiind de trei ani. Pentru identificarea persoanelor obligate să se asigure în mod individual care nu au achitat prima AOAM în sumă fixă, CNAM utilizează datele furnizate de către instituţiile responsabile de evidenţa informaţiei ce vizează categoriile de persoane indicate în anexa nr.2 la Legea nr.1593/2002.

În context, CNAM îndeamnă cetăţenii care au întrebări legate de achitarea primei AOAM în sumă fixă să apeleze Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atît de pe telefon fix, cît şi mobil) sau să solicite informaţii prin e-mail – [email protected].

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?