X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Perciun anunță construirea a trei licee moderne în R.Moldova

7 aug. 2023,, 15:04   Societate
6142 0

Sute de școli și grădințe vor fi modernizate, iar 3 licee vor fi construite de la început în următorii 6 ani.

Lucrările vor avea loc în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care are o valoare de $60 milioane, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Pe 7 august a avut loc lansarea Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care urmează a fi realizat pînă în 2029. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a explicat că, din valoarea totală a proiectului, de $60 milioane, $40 milioane sînt un credit preferențial oferit de Banca Mondială, iar 20 milioane – granturi furnizate de partenerii Republicii Moldova. $10 milioane din resursele de grant sînt oferite de către Guvernul Olandei, prin intermediul Facilității Concesionale Globale. $4,5 milioane nerambursabile sînt oferite de Parteneriatului Global pentru Educație, iar alte $5 milioane de Parteneriatul pentru Educația Timpurie.

„Acordul a fost ratificat de către Parlament la 30 iunie 2023, respectiv avem cadrul legal necesar pentru a putea implementa demararea proiectului”, a precizat ministrul.

În cadrul proiectului, vor fi construite de la zero 3 licee. Pentru construcția viitoarele instituții de învățămînt sînt preconizate circa $15 milioane, iar pentru doarea acestora – $1,6 milioane.


„Propunerea este să avem instituții mari, cu un număr mare de elevi la liceu, depășind 1 000. Ceea ce o să ne permită și studii mai flexibile, oportunitatea pentru elevi de a-și alege disciplinele, de exemplu. O infrastructură nouă, aspirațională, mai motivantă, cu anumite spații care să corespundă rigorilor secolului XXI”, a declarat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că probabil, va fi construit cîte un liceu în zona de sud, centru și nord a țării. Potrivit lui, locația exactă va fi stabilită în funcție de numărul de copii din acea regiune.

Totodată, vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe, pentru aceste activități fiind bugetate $7,3 milioane și, respectiv, $2 milioane.

În același timp, 200 de școli urmează a fi dotate cu mobilier, echipamente IT și alte necesități de predare și învățare pentru elevi. Pentru aceste lucruri s-au alocat $2,3 mln. Iar încă 120 de școli vor beneficia de granturi, a cîte $36 000, pentru formări, materiale didactice, preluare de bune practici și preluare a experienței în organizarea diverselor evenimente.

De asemenea, în proiect vor participa și alte 200 de grădinițe, care vor avea un pachet standard de sprijin, ce va include atît dotări cît și formări continue pentru cadrele didactice.

6
0
1
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?