X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Pepenii moldovenești întîrzie să apară pe piață

22 apr. 08:30   Societate
2809 0

În acest an vom mînca pepenimoldovenești mai tîrziu decît de obicei.

Chiar dacă sînt crescuți în sere, prima recoltă de pepeniîntîrzie din cauza temperaturilor scăzute din ultima săptămînă. Fermierii spun că și roada va fi mai mică decît se așteptau, din lipsă de soare și căldură, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Prima roadă de pepenimoldovenești, crescuți fără sisteme de încălzire, urmează să fie culeasă în maxim 10 zile. Producătorii spun că din cauza timpului rece din ultima săptămînă, floarea nu a fost polenizată suficient, astfel că se așteaptă la o recoltă scăzută.

„Acesta nu este polenizat, iată astea sînt pierderile noastre, pepenii ăștia nu-s polenizați. Îi rupem și îi aruncăm pentru că iau foarte multă energie din tulpina castravetelui și nu se vor dezvolta ceilalți”.

Pavel Terentiev deține în satul Coșnița din raionul Dubăsari peste zece hectare de sere în care cultivă pepenide soiul Rodnicioc. Fermierul spune că a moștenit pasiunea pentru agricultură de la tatăl său. Pavel Terentiev este primul agricultor care scoate în vînzare pepenimoldovenești crescuți în sere, fără sisteme de încălzire.


„Serele se încălzesc doar de la soare. Le-am construit ca să fie cît mai mare, astfel încît volumul de aer cald care se adună pe parcursul zilei să se mențină cît mai mult, iar asta ne permite să ieșim mai devreme cu roada. Acest soi de pepeniau nevoie de polenizare, de aceea ei cresc mai greu, mai ales că au nevoie și de multă căldură, castravetele are nevoie de soare”, a explicat legumicultorul Pavel Terentiev.

În acest an însă, agricultorul va scoate în vînzare primii pepenimai tîrziu, din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile. În aceste condiții, agricultorul își propune ca în acest an să acceseze un credit în valoare de jumătate de milion de lei pentru a investi într-un sistem de încălzire modern pentru sere.

„Deja de 2-3 ani ne dorim să ne modernizăm și să facem un sistem de încălzire modern, și la sol, și în aer. Din păcate costurile sînt foarte mari și, deocamdată, nu ne putem permite. Minim de 600 de mii de lei avem nevoie ca să facem încălzirea în aceste două sere, să fie modernizat și bine pus la punct”, explică antreprenorul.

În acest an, pentru primii pepenimoldovenești care vor ieși pe piață, vom scoate din buzunare între 120 și 150 de lei pentru un kilogram.

1
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?