X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pavel Filip: Eforturile guvernului privind protecția rîului Nistru dau rezultate

13 apr. 2019,, 10:30   Societate
5934 2

Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit autorităților ucrainene pentru decizia de a opri orice lucrări de construcție a centralelor hidroelectrice în cascadă pe rîul Nistru, înaintea evaluării impactul acestei strategii asupra mediului în context transfrontalier, menționînd că această decizie a fost luată de partea ucraineană, datorită eforturilor guvernului moldovean, transmite Noi.md.

„La toate întîlnirile pe care le-am avut cu oficialii ucraineni, inclusiv cu premierul Volodimir Groisman, am discutat despre rîul Nistru ca despre un bun comun și despre interesul nostru suprem de păstrare a ecosistemului acestui fluviu. Mulțumesc colegilor care au fost implicați în negocieri, dar și părții ucrainene care a dat dovadă de deschidere și înțelegere”, a spus premierul Pavel Filip.

Potrivit lui, tema mediului a fost mereu prezentă pe agenda discuțiilor moldo-ucrainene.

În vara anului 2017, în urma negocierilor, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecției Nistrului. Acest acord a prevăzut inclusiv crearea Comisiei mixte privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.

În decembrie 2017, premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman au semnat o adresare comună către Comisia Europeană pentru obținerea asistenței de expertiză pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe tot bazinul rîului Nistru.


În ambele state, se realizează proiectul Fondului Ecologic Global "Facilitarea cooperării transfrontaliere și gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul rîului Nistru", care face o analiză aprofundată a bazinului rîului Nistru, cu evidențierea problemelor și riscurilor transfrontaliere. De asemenea, Ambasada Suediei în Republica Moldova efectuează un Studiu privind impactul social și de mediu pe teritoriul Republicii Moldova urmare a funcționării complexului hidroenergetic Nistrean.

„Toate aceste acțiuni vin să asigure protecția rîului Nistru, astfel încît acesta să rămînă o bogăție comună. Nimic nu este mai important decît păstrarea fluviului pentru generațiile viitoare”, a subliniat Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?