Arşiţa stiri: 161
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Pagube enorme pentru agricultori în urma ploilor. Bolea spune cum vor achita aceștia creditele

20 iun. 09:45   Societate
3578 0

Ploile torenţiale, însoțite de grindină și furtunile din această lună au cauzat probleme pentru mii de hectare cu cereale și livezi din Moldova.

Pagubele se ridică la zeci de milioane de lei. Cifrele estimative au fost prezentate de șefii de direcții agricole raionale, într-o ședință online organizată de ministerul Agriculturii.

Cel mai mult au avut de suferit raioanele Cantemir, Orhei, Telenești, Florești, dar și UTA Gagauzia. Au fost distruse sute de hectare de porumb, floarea- soarelui, viță- de-vie, livezi de cireș, cais și prun. În unele localități, recolta a fost compromisă în proporție de 90%, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"În urma ploilor, în localitatea Săiți, a fost afectat un agent economic, care are o livadă de măr. Totodată, cireșele s-au umplut cu apă, au început să apară boli, mucegai. Am încercat să găsim soluții, prin raioanele din împrejurimi și nimeni nu procesează astfel de cireșe", a menționat Pavel Curus, șeful Direcției Agricole Căușeni.

"Cel mai mult au avut de suferit, după numărul de acte raportate din teritoriu, Comrat - 127 de acte, Cantemir - 67 de acte. Orhei, Telenești încă nu au raportat. Cu actele de constatare a pagubelor, agricultorii se vor adresa Camerei de Comerț și Industrie pentru a ridica Certificatul de Forță Majoră, în baza căruia pot justifica întîrzierile la achitarea creditelor accesate de la bănci", a spus Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.


Ministrul a mai declarat că, în prezent, Republica Moldova dezvoltă împreună cu România un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină. E vorba de tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare, avînd în vedere că lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.

0
0
2
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав