Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Ostalep: "Biserica Română profită de moment și acționează cu absolută nerușinare, obraznic și ilegal"

27 mar. 2023,, 20:06   Societate
5272 0

Biserica Română profită de situația de slăbiciune temporară a statului moldovenesc, precum și de prezența la putere în țara noastră în conducerea Moldovei a oamenilor săi și acționează absolut fără rușine, obraznic și ilegal.

Despre acest lucru a declarat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în securitate, fostul ministru adjunct de Externe, Valerii Ostalep.

Așa el a comentat pentru Noi.md știrea că Mitropolia Basarabiei a cerut de la Moldova încă 17 clădiri.

Valerii Ostalep a menționat că, din momentul în care au apărut informația despre faptul că președintele Parlamentului Moldovei, Igor Grosu, a convenit ceva separat cu reprezentanții Bisericii Române, a devenit clar că acesta a fost doar începutul, iar Patriarhia Română, desigur, va profita la maximum de slăbiciunea temporară a statului moldovean și de prezența în funcții de conducere a unor persoane care, în opinia sa, urmăresc interese complet nestatale.

"În acest caz, este vorba despre Igor Grosu, care ne este deloc neclar în baza căror împuterniciri are dreptul să facă astfel de promisiuni cu privire la unele restituiri, unele compensații, retrocedări și așa mai departe, deși în țara noastră nu există legislație în acest domeniu, dar nu există nici motive", a spus politologul și analistul.


El a atras atenția asupra faptului că se creează un precedent absolut periculos.

"Dacă ne angajăm să returnăm ceva cuiva fără niciun temei legal, atunci istoria statului nostru din ultimii 200 de ani este mai mult decît contradictorie și aceasta va fi o serie nesfîrșită de instanțe infinite și mereu va cîștiga cel care se află la putere. Temporar. Și apoi vor veni alții și așa în cerc", a spus Valerii Ostalep.

"De fapt, eu sînt sigur că Biserica Română doar profită de moment, după părerea mea, absolut obraznic, absolut fără rușine și, desigur, ilegal. Sînt sigur că ei înțeleg că partidului PAS nu i-a mai rămas mult să se afle la putere și de aceea se grăbesc. Dar este surprinzătoare, desigur, tăcerea mass-media și nu este clară poziția Ministerului Culturii, în special a ministrului Culturii, care ar fi trebuit să vorbească deja pe această temă. Am văzut și laud poziția destul de clară a Centrului Anticorupție pe această temă că nu recomandă adoptarea unor astfel de acte juridice și are propriul raționament. Este absolut legal. Un alt lucru este ca ei să insiste asupra punctului lor de vedere", a continuat el.

Politologul și analistul a menționat că, dacă noi, ca societate, înțelegem perfect că nu există temei legal și Biserica Română, în acest caz, profită fără rușine și obraznic de situație, de faptul că are propria persoană în conducerea Moldovei, atunci, desigur, în viitor acest lucru va crea probleme mari țării noastre, deoarece următorul guvern va trebui să reexamineze astfel de decizii ilegale.

"Acesta va fi un strigăt mare. Dar se creează și un precedent. Astfel, din moment ce mergem pe această cale, propun să analizăm dacă, de exemplu, n-ar fi trebuit să returnăm clădirile tuturor celorlalte confesiuni, deoarece, desigur, apare și o problemă de principiu, cu privire la discriminare. De exemplu, cîte sinagogi erau. Sîntem gata să le returnăm pe toate astăzi? Și ele, aceste sinagogi, au fost închise mult mai devreme decît acest pseudo-fapt istoric despre care ei vorbesc și la care se referă. Același lucru este valabil și pentru alte confesiuni. Cred că lipsa vreunei reacții din partea Președintelui Maia Sandu este, de asemenea, un lucru foarte important și este absolut iresponsabil în opinia mea, că în societate tensiunea pe această temă crește tot mai mult și nimeni dintre autorități nu reacționează în niciun fel", a spus Valerii Ostalep.

În opinia sa, pentru a rezuma, cred că și societatea, presa, reprezentanții puterii, organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor internaționale ar trebuit, de asemenea, să-și expună categoric părerea.

"Dacă au atins apa cu degetul în privința cedării clădirii Bibliotecii Naționale din centrul Chișinăului, atunci mai departe ei vor deveni și mai obraznici și deja încep să folosească cuvîntul absolut ilegal "retrocedare", deoarece în Moldova nu există un astfel de concept în legislație sau în agenda politică. De aceea este necesar ca fiecare să-și exprime la maxim dezacordul față de acest lucru și să-l avertizeze pe Igor Grosu și Biserica Română, în acest caz, că nu merită să-și piardă timpul, nu merită să creeze conflicte serioase în societatea noastră și nu trebuie să strice relațiile bilaterale, pentru că și așa coarda este întinsă la maxim", a subliniat în concluzie Valerii Ostalep.

59
1
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?