X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: ”Mulți cetățeni au rămas, pe de o parte, cu nostalgia după trecut”

15 mar. 2022,, 05:20   Societate
2230 0

Trebuie să ne punem întrebări cum se poziționează societatea moldovenească față de războiul ruso-ucrainean ca națiune, ca stat.

„Ceea ce observăm în ultimul timp pe social media este că părerile oamenilor sînt diferite. Sînt moldoveni care consideră în mod eronat că reconstituirea URSS ar fi o certitudine”. Astfel a comentat Zinaida Gribincea, expert în psihologie, jurnalism și existența în Republica Moldova a unei categorii numeroase de cetățeni care susțin Războiul din Ucraina. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Cine aprobă războiul și de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit psihologului, deși și Ucraina, și Republica Moldova s-au desprins de URSS, mulți cetățeni au rămas, pe de o parte, cu nostalgia după trecut, iar, pe de altă parte, cu frica față deRusia. „Deși avem frică, sîntem pe alocuri solidari cu ceea ce face el acum în Ucraina”, a spus ea.

Întrebată cum se face că mulți oameni din Moldova susțin, războiul din Ucraina, la fel ca și mulți dintre oamenii din Federația Rusă, Zinaida Gribincea a precizat că „ucraineni, moldoveni și rușii sînt victimele unui război informațional de lungă durată care este în derulare. De la începutul războiului, în mesajul promovat au predominat anumite sintagme care au suscitat interesul celor nostalgici. Este vorba de noțiunea „URSS” care atrage atenția unui public numeros, în special celor care au trăit în acele vremuri. Bătăliile din spațiile virtuale sînt efectele propagandei care s-a făcut în mod grosolan și a dezarmat populația. Este foarte dificil ca după atîția ani de propagandă să aduci oamenii în realitatea prezentă”.

Dezbaterea publică la tema „Cine aprobă războiul și de ce?”, organizată de IPN, a fost ediția a 229-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?