X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Octavian Calmîc: Nu vedem nici un program de creștere economică

8 mar. 08:30   Societate
3627 0

În recenta sa aparație în cadrul emisiunii Puterea a Patra, fost Ministrul al Economiei și ex-director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică , Octavian Calmîc a vorbit despre situația economică din Republica Moldova.

Potrivit lui, economia țării a atins nivelul anilor 1990 și din păcate investițiile autohtonilor din R. Moldova în diferite sectoare ale economiei naționale au scăzut semnificativ.

„Economia trebuie să fie bazată pe industrii, preponderent pe inovații, pe tehnologii și multe altele. Și aici o să dau un alt indicator destul de important și vorbim de investiții. Noi ultimii ani de zile avem o descreștere continuă a investițiilor. Cu excepția anului 2023 investițiile statului în infrastructuri. Aici sînt două programe Satul European și Satul European Expres. Dar per general, avem o descreștere 30%, ceea ce am atins nivelul anilor 90. Practic investiții străine nu există., a declarat Calmîc.

Octavian Calmîc menționează că consumul intern este în descreștere, veniturile au scăzut și oameni nu au venituri să cumpere cele necesare.

„Noi sîntem într-o recensiune economică profundă de mulți ani de zile. Mă miră faptul că nu vedem nici un program de creștere economică pe termen scurt și mediu de timp cu instrumente clare din partea statului. Este înrăutățirea climatului. Respectiv oameni de afaceri se reorientează pe alte pieți. Cea mai targhetată piață la moment este cea din România. Investițiile oamenilor de afaceri din Republica Moldova în România sînt mai mari decît ale românilor în R. Moldova, sînt peste un miliard de euro. Lipsa investițiilor nu aduce la schimbarea structurală a creșterii economice, sau cum am vorbit de schimbarea paradigmei creșterii economice, ca să migrăm de la consum la investiții. Consumul intern este în descreștere. Veniturile au scăzut. Oameni nu au venituri să cumpere cele necesare (produse alimentare, textile) . Asta trebuie să îngrijoreze autoritățile”, a adaugat Octavian Calmîc.

26
2
0
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?