X 
Cutremure stiri: 503

Numărul profesorilor tineri în Republica Moldova este în scădere

5 oct. 21:00   Societate
3 ore in urma 1048 0

În ultimii zece ani a scăzut de două ori numărul profesorilor tineri de pînă la 30 de ani, a declarat expertul în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, Veaceslav Ioniță.

Potrivit acestuia, ponderea profesorilor în vîrstă care au peste 60 de ani crește o dată la 5 ani cu 4%.

„În anul de învățămînt 2024-2025 cel mai probabil ne apropiem de 50 de ani. Într-un an - doi vîrsta medie a profesorilor va depăși 50 de ani. Numărul total de salariați s-a redus cu 26 de procente, cel mai mult în învățămîntul primar și secundar, în școli cu aproape 40 la sută. În instituțiile superioare s-a redus cu 30 la sută, dacă comparăm cu anul 2000. Cea mai dramatică scădere este în învățămîntul superior, din cauza că s-a redus numărul de studenți de peste două ori”, a specificat Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță a mai subliniat că dacă în anul 2000 în Republica Moldova erau peste 124 de mii de lucrători în domeniul învățămîntului, în prezent sînt 91,4 mii de angajați.

Economistul mai susține că în 2024, este prognozat ca salariul mediu pe economie să fie de 14 300 lei pe lună, iar cel al angajaților în învățămînt – de aproximativ 11 720 lei.


Potrivit expertului timp de 15 ani, salariul din domeniul educației este cu 17%-20% mai mic decît media națională.

Menționăm că pe 5 octombrie este marcată Ziua Mondială a Educației, instituită de UNESCO pentru a celebra munca lucrătorilor din învățămînt.

„Este o ocazie în plus de a ne exprima recunoștința pentru dedicația Dumneavoastră de a activa într-un domeniu deloc ușor și foarte solicitant, dar nespus de necesar întregii societăți. Ce poate fi mai nobil decît de a contribui la educarea generațiilor de copii și tineri – adevăratul tezaur al țării. Avem nevoie de tineri capabili să facă față provocărilor și schimbărilor timpurilor pe care le trăim, dar mai mult decît atît, să poată construi o lume mai bună și mai tolerantă”, se spune în mesajul Ministerului Educației și Cercetării.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova salariul mediu brut al unui cadru didactic în 2023 a constituit 12 094, 6 lei, ceea ce constituie 97,9% față de cîștigul salarial mediu pe economie.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав