Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mozaicurile din Chişinău sînt lăsate de izbelişte

21 dec. 2014,, 12:30   Societate
4536 0

Foto : totul.md

Ascunse după panouri publicitare sau lăsate în voia sorţii să degradeze. Aceasta este, din nefericire, soarta multor mozaicuri din capitală. Unele dintre aceste lucrări decorative, realizate pe faţadele clădirilor, sunt ocrotite prin lege, altele însă, din neglijenţa autorităţilor municipale şi-au pierdut din importanţă.

Lucrarea decorativă realizată din bucăţi mici din ceramică, de pe faţada unei clădiri din bulevardul Constantin Negruzzi din centrul capitalei, este un exemplu al ingnoranţei autorităţilor.

Mozaicul, realizat acum cinci decenii, a fost ascuns de ochii trecătorilor de câţiva ani, acoperit cu un banner publicitar. Recent, agentul economic a decis să scoată panoul autorizat de Primărie.

Reprezentanţii Primăriei nu pot explica de ce au autorizat panoul în locul respectiv:

" - V-am spus, autorizaţia este din 2002. Atât. Mai mult nu .... - Dar cine a dat autorizaţia? - De la noi de la Arhitectură au dat", a explicat specialistul principal al Direcţiei Arhitectură şi Urbanism Chişinău, Maria Roşcovan.

"Istoria trebuie să fie arătată oamenilor, nu să fie ascunsă după panouri".

"Permanent stătea un banner şi am rămas plăcut surprins să văd din nou acest mozaic, pentru că în oraş au rămas puţine obiective de acest fel".

Nici mozaicurile octorite de Ministerul Culturii nu se află într-o situaţie mai bună:

"Acest mozaic dacă ar fi bine curăţat, ar străluci şi ar arăta la fel ca în ziua în care a fost realizat".

"Trebuie să fie un program făcut pe oraş care timp de 10, 15 ani sau 20, ca în fiecare an să fie făcut câte ceva".

Specialiştii consideră că trebuie acordată mai multă atenţie ocrotirii mozaicurilor, care până acum au fost ignorate de autorităţi.

"Din ceea ce cunoaştem noi, sunt cel puţin două care ar mai putea fi incluse. Unul la Constantin Negruzii, altul e la Buiucani, strada Vasile Lupu. Ar trebui discutate sau la Consiliul Municipal sau în cadrul Consiliului Monumentelor pentru a fi incluse în registru. Un fond aparte pentru mozaiucuri nu există, ele trebuie menţinute şi restaurate din constul bugetului de stat, care se oferă anunat în cadrul reconstrucţiei tuturor monumentelor", a zis specialistul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Alexandru Niculăescu.

În Registrul Monumentelor de Importanţă Naţională au fost incluse peste 20 de mozaicuri, realizate încă în perioada sovietică. Jumătate dintre aceste obiective se află în capitală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?