Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Moldovenii stabiliți în Slovenia vor putea beneficia de pensii și de alte indemnizații sociale

10 apr. 15:30   Societate
2637 0

Moldovenii stabiliți în Republica Slovenia vor putea benefica de pensii și de alte indemnizații social, noteazpă Noi.md.

Astăzi, a fost aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierii Acordului în domeniul securității sociale dintre Moldova și Slovenia.

"Scopul documentului este de a asigura un cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranți din Moldova, care au trăit sau au muncit pe teritoriul țării noastre sau al Sloveniei.

Astfel, vor putea beneficia de pensii sau alte indemnizații angajații, lucrătorii independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc. Respectivele persoane vor putea primi pensii pentru limită de vîrstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, precum și pensii de urmaș", precizează Legislativul.

Pensiile vor fi calculate "conform principiului proporțional. Astfel, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu".


Pînă în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, iar 16 dintre ele sunt în vigoare.

3
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?