Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Moldovenii care muncesc legal în Grecia vor primi pensii și indemnizații de la acest stat

2 ian. 2023,, 10:45   Societate
3527 0

Astăzi, 1 ianuarie, a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, semnat la Chișinău, pe 8 septembrie 2021, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Marcel Spatari și Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias. Acordul specifică garanţiile în domeniul asigurărilor sociale de care vor beneficia lucrătorii migranţi din ambele țări, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele contractante.

Documentul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Elene dreptul la pensie pentru limită de vîrstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal.

Conform Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobîndite în statul în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Actualmente, în Republica Moldova sînt implementate 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus.

Acorduri similare sînt semnate cu Republica Italiană și cu Regatul Spaniei, care, la etapa actuală, nu sînt intrate în vigoare.


1
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?