X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldovenii aruncă mult mai multe produse alimentare la gunoi decît europenii

26 oct. 2023,, 10:45   Societate
2346 0

Deși sîntem mai săraci, irosim mai mult decît europenii. Anual, fiecare moldovean aruncă la tomberon aproximativ 76 de kilograme de alimente, în timp ce românii risipesc doar 70 de kilograme.

Datele se regăsesc în ultimul studiu al Organizației Națiunilor Unite. Unii locuitori ai capitalei recunosc faptul că procură mai mult decît consumă, alții spun însă că nu-și permit nici măcar strictul necesar notează noi.md cu referire la tv8.

Zilnic, la Uzina de prelucrare a deșeurilor din Chișinău sînt recepționate 600 de tone de deșeuri, aproximativ 70 la sută din această cantitate sînt deșeuri organice, provenite de la produsele alimentare. Cele mai mari cantități se acumulează în perioada de coacere a fructelor și legumelor, dar și în preajma sărbătorilor.

„Totodată înaintea sărbătorilor, spre exemplu de revelion și în preajma sărbătorilor pascale, oamenii se pregătesc pentru a sărbători și pentru a primi oaspeți și cumpără foarte multe alimente, ele nu sînt consumate și sînt aruncate la tomberonul de deșeuri.”

Locuitorii capitalei recunosc că uneori sînt tentați să cumpere alimente, chiar dacă mai au rezerve în frigider.


„Uneori le mai și aruncăm, cumpărăm în plus mîncare, care credem că este mai bună, însă cele care le avem deja în frigider nu le mai folosim.”

Totuși, sînt mulți cei care spun că nu fac risipă de produse alimentare, unii pentru că nu își permit, alții pentru că sînt conștienți cît de necesare sînt.

„Cumpăr atît cît este necesar, spre exemplu astăzi am procurat doar un kg de poamă, nu mai mult, mănînc atît și data viitoare îmi mai cumpăr. Nu fac risipă din produsele alimentare, fiind că sînt foarte scumpe.”

„Oamenii educați, nu aruncă. Oamenii mai puțin educați, cumpără nesăbuit. Uitați-vă la țările dezvoltate, de la care putem lua exemplu. Ei nu cumpără saci. Ei cumpără doi cartofi și merg acasă, îi gătesc și a doua zi merg după alții. Atenție, vorbim despre mentalitate.”

Elena Iordache, este o pensionară de 83 de ani. Femeia ne-a mărturisit că nu-și permite să cumpere nici măcar strictul necesar.

„ - Se întîmplă uneori să nu mîncați tot ce cumpărați și să aruncați?

- Nu, nici măcar nu îmi ajunge, pensia este mică, iar tarifurile mari, cumpăr doar așa ca să nu mor.”

„Un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont atunci cînd ne pornim la cumpărături este să nu fim flămînzii. Specialiștii spun că dacă mergem după produse alimentare pe stomacul gol, avem tendința să cumpărăm în exces. Aceștia ne recomandă să întocmim o lista a alimentelor de care avem nevoie, de la care să nu ne abatem, indiferent de tentațiile din magazine sau piețe.”

În acest context, Banca de Alimente a lansat o campanie națională „Mai puțină risipă, mai mult bine”, care are drept scop sensibilizarea societății, agenților economici și autorităților publice, privind problema risipei alimentare. Astfel, persoanele afectate de sărăcie sau foame să poată beneficia de acces la alimente grație solidarității umane. Campania va culmina pe 25 noiembrie, cînd în magazinele din țară vor fi colectate produse alimentare pentru cei care nu și le permit. Anul trecut, în cadrul campaniei au fost adunate circa 3000 de kg de produse, care ulterior au fost transformate în porții de mîncare caldă pentru 3000 de beneficiari.

0
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?