X 
Transnistria stiri: 1306
Eurovision stiri: 493

Moldoveanca care își dorește ”să cucerească” Spania

29 apr. 2018,, 10:00   Societate
22307 3

Istoria succesului de astăzi are la bază încăpăținarea de a demonstra unei lumi întregi că poți reuși oriunde te-ai afla și că-ți poți construi o carieră de succes, în pofida tuturor greutăților.

Astăzi vreau să o cunoașteți pe Irina Scutari, o tînără moldoveancă care în doar cîțiva ani a reușit nu doar să devină farmacistă la Madrid dar și să fie un exemplu pentru viitorii farmaciști spanioli.

S-a născut în raionul Edineț, satul Fetești, iar de 11 ani se află la Madrid. Provine dintr-o familie cu 5 fete, iar de la un simplu lucrător într-o întreprindere de stat a ajuns să facă ore de perfecționare pentru farmaciștii din Spania și să le împărtășească experiența care a acumulat-o de-a lungul anilor.

Deși nu avea lipsuri nici acasă, totuși decide să își încerce norocul într-o altă țară.


”Eram bine și acasă, dar am decis să plec pentru o viață mai bună, am ales Spania ca destinație și nu am greșit. Oamenii aici sînt foarte primitori și-ți întind o mînă de ajutor, dacă ai nevoie de ea. Acest lucru m-a impresionat, după un an o familie de spanioli m-a îndemnat să merg să învăt, ca să îmi fac un viitor mai bun. Așa am ajuns să mă înscriu la o Academie privată (Centro de Formacion privat Campus Formacion superior en farmacia, parafarmacia dietética nutriciónista Psicología), unde am început să îmi fac studiile în domeniul farmaceuticii”, ne-a povestit Irina.

A studiat 6 ani, pentru a putea primi o diplomă, în acest răstimp Academia i-a oferit și un curs opțional de dietetică, nutriționism și psihologe. Deși nu a fost deloc ușor, eroina de astăzi nu a ezitat să spere și să învețe ca într-un final să își poată vedea visul cu ochii.

”Recunosc că a fost destul de complicat, dar aveam foarte bine conturat scopul final spre care tindeam. După studii am făcut practica la o farmacie a unor cunoscuți, care m-au format ca specialist și ca personalitate. Ei au fost acei care m-au trimis la conferințe și m-au lăsat să fac formule magistrale”, a menționat protagonista noastră.

Deși în prezent este angajată ca farmacistă, recunoaște că pentru ea este doar un început, nu vrea să se oprească aici.

”În septembrie vreau să transmit o cerere ca să fiu acceptată ca organizator de conferințe. Nu va fi ușor defel, știu că persoanele optimiste întotdeauna vor reuși”, ne-a povestit cu entuziasm Irina.

Este legată de casă, deși în prezent viața ei este acolo, în Spania. Acasă ar putea să aducă o parte din experiența sa, lucru care cu siguranță le-ar fi de folos farmaciștilor din țara noastră și poate într-o zi va reuși să o facă.

”Oricum ca moldoveancă nu mă las de țară! Voi reveni acasă ori de cîte ori voi putea”, ne-a spus Irina.

Și-ar dori foarte mult să insufle curaj moldovenilor plecați departe de casă. Să le transmită siguranța că ei vor reuși, trebuie doar să lupte pentru dorința supremă.

”Foarte mulți moldoveni nu vor să se realizeze profesional într-o țară străină sau poate nu au curaj. Dar indiferent de greutăți, trebuie să lupți și să nu eziți să înveți din orice experiență pe care o trăiești”, a spus eroina noastră de astăzi.

De la Irina am învățat că indiferent de greutăți și obstacole, doar scopul final este cel care contează.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?