X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Moldova la Jocurile Olimpice, în cifre

23 aug. 16:30   Societate
3 ore in urma 1251 0

Republica Moldova a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris 2024 cu patru medalii: o medalie de argint și trei de bronz, ocupînd locul 72 în clasamentul general al medaliilor, o realizare semnificativă pentru o națiune mică, dar cu sportivi dornici să-și dovedească valoarea pe scena internațională.

Comparativ cu Jocurile Olimpice precedente, performanța Moldovei în 2024 marchează un progres notabil. La Tokyo 2020, Moldova a obținut o singură medalie de bronz, ceea ce a clasat țara noastră pe locul 86 în clasamentul general. În doar patru ani, delegația moldovenească a reușit să își îmbunătățească rezultatele, atît în ceea ce privește numărul de medalii cîștigate, cît și poziția în clasamentul general.

Deși nu se află printre primele țări în clasamentul general, Moldova se remarcă prin eficiența sa, ocupînd locul 18 într-un clasament mai specific, care ia în considerare numărul de medalii obținute în raport cu numărul de participanți. Cu un raport de 0,15 medalii per sportiv, Moldova a arătat că, deși delegația sa a fost mică, sportivii moldoveni au avut o prezență notabilă în competiție, clasîndu-se pe locul 18 în topul eficienței, calculat ca număr de medalii raportat la un sportiv, adică 15% din toți sportivii moldoveni au obținut cîte o medalie. Într-un alt clasament, care analizează numărul de medalii în raport cu populația țării, Moldova se situează pe locul 19, cu un raport de 0,12 medalii la 100.000 de locuitori.

În rîndul țărilor cu o eficiență mare se găsesc în general națiuni mici, așa ca Sfînta Lucia, Grenada, Bahrain sau Dominica, dar sînt și țări cu o populație sau suprafață semnificativă, cum ar fi Kîrgîstanul, Coreea de Nord, Noua Zeelandă sau chiar Australia. SUA a obținut 0.21 medalii la fiecare sportiv, ceva mai mult decît Republica Moldova (0.15).

Cele mai mari realizări din istoria olimpică a țării a fost aduse de Nicolae Juravschi și Tudor Casapu. Nicolae Juravschi, împreună cu partenerul său Victor Reneischi, a cîștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Seul 1988, reprezentînd atunci Uniunea Sovietică, în proba de canoe dublu 500 metri și 1000 metri. Aceasta rămîne una dintre cele mai impresionante performanțe ale sportului moldovenesc la Jocurile Olimpice.

De asemenea, Tudor Casapu a reușit o performanță extraordinară la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, unde a cîștigat medalia de aur la haltere, categoria 75 kg, reprezentînd echipa unificată a fostelor republici sovietice (EUN). Cu toate că Republica Moldova era deja un stat independent, medalia obținută de Tudor Casapu nu este inclusă statistica oficală drept o performață a Repuplicii Moldova ci a echipei EUN. La ceremonia de premiere a fost arborat drapelul Republicii Moldova și a fost intonat Imnul de stat.


În toată istoria oficială a participării Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de vară, începînd cu 1996, sportivii moldoveni au obținut în total 3 medalii de argint și 7 medalii de bronz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав