X 
Arşiţa stiri: 187
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Modificări majore la examenele de absolvire a ciclului gimnazial

11 iul. 08:45   Societate
41344 0

Examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor desfășura de anul viitor în centre de examinare speciale, asemănătoare celor de bacalaureat, după ce, la sesiunea din acest an, au fost descoperite mai multe nereguli și cazuri de fraudă, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației, în podcastul „Pe Agendă”.

Testele finale ale absolvenților de clasa a IX-a vor fi verificate „centralizat” și nu de către membri ai direcțiilor regionale de învățămînt, pentru ca ministerul Educației să poată monitoriza procesul și să evite „anumite practici locale care maschează realitatea”, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Măsurile pentru examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor înăspri după ce la sesiunea din acest an au fost mai multe nereguli: în unele școli testele au ajuns pe internet în timpul examenelor, iar în unele cazuri notele la teste au fost majorate în mod nejustificat.

Ministrul Perciun afirmă că gimnaziile din R. Moldova „n-au trecut niciodată printr-o evaluare reală a rezultatelor învățării, obiectivă și 100% corectă” și vorbește despre discrepanța majoră dintre rezultatele examenelor pentru clasa a IX-a și rezultatele testelor PISA.

„Nu poți să ai o probabilitate de 100% la examenul de clasa a noua și, în același timp, aceiași copii, în proporție de 50%, să nu atingă o competență minimă la matematică, atunci cînd e vorba de PISA”. Așteptările autorităților sînt ca toți elevii de clasa a IX-a să poată susține examenele gimnaziale „pe bune și pe merit”.


„Noi vorbim de clasa a noua, nu de BAC, noi vorbim de un nivel minim de competență pe care ar trebui să-l aibă oricare cetățean al acestei țări”, susține Perciun.

În acest an, peste 3000 de elevi susțin repetat examenele de clasa a IX-a, mai mult de jumătate au picat la matematică, de aceea autoritățile centrale vor plăti cursuri adiționale de matematică pentru 6000 de copii ca să-i poată pregăti mai bine de examen.

15
1
3
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав