Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Ministra Justiției a spus cînd s-ar putea încheia evaluările procurorilor

21 mar. 08:32   Societate
2784 0

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a comentat îngrijorarea Victoriei Furtună față de vetting, procuroarea în jurul căreia s-a generat un scandal, după ce a anunțat că demisionează din sistem.

„Dumneaei și-a prezentat poziția personală. Nu văd nicio îngrijorare pentru procurorii onești și integri”, a spus oficiala la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ediția de miercuri, 20 martie curent, scrie realitatea.

„Nu are de ce să se teamă de procedura de vetting. Evaluarea este un mecanism complex expertizat de Comisia de la Veneția și este diferită de prevetting. Ultimul cuvînt îl are Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), candidații au mult mai multe garanții și evaluarea este mai flexibilă, reieșind din accesibilitatea de a face cunoștință cu materialele și de a prezenta probe suplimentare”, a declarat ministra.

„Sînt reprezentanți ai Procuraturii care sînt nemulțumiți și unii și-au exprimat îngrijorarea, dar face parte din reforma asumată de Republica Moldova și susținută de partenerii de dezvoltare pentru consolidarea sistemului justiției în parcursul european. Chiar dacă decurge mai greu decît ne-am gîndit, mergem în direcția corectă. Mai ales că, după promovarea evaluării, vor beneficia și de majorare de salariu. Am fost întrebată de alți procurori din teritoriu: cînd se va demara mai repede? Doar că noi mergem etapizat, încît comisiile să-și facă treabă”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.

Astfel, prin procedura de vetting, vor trece 250 de procurori și la „vettingul mare” – în total peste 400, avînd în vedere numărul de judecători care vor trece prin prevetting. Ministra Justiției mai estimează că evaluările se vor încheia pînă la finele anului 2025, cînd Republica Moldova va avea o „nouă” clasă în justiție, anul curent fiind „crucial”, în contextul în care sînt evaluate persoanele din funcțiile-cheie.

1
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?