X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Ministerul Muncii anunță cinci măsuri suplimentare de sprijin pentru populație, în perioada rece

6 dec. 2023,, 14:41   Societate
11961 0

Peste 720 de mii de gospodării din țară au solicitat compensații pentru perioada rece a anului, a anunțat astăzi ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la încheierea primei etape de depunere a cererilor.

Funcționarul a precizat că mulți cetățeni vor afla că categoria de vulnerabilitate din acest an este diferită comparativ cu cea de anul trecut. Cu toate astea, 91% din gospodăriile care vor beneficia de compensații în factură - vor achita aceleași prețuri ca și anul trecut, indiferent de categoria în care au fost încadrați, spune Buzu.

Ministrul a precizat că cei care nu sînt de acord cu categoria atribuită sau care au anumite neclarități urmează să contacteze echipa ministerului.

Alexei Buzu a anunțat astăzi și despre lansarea unui pachet suplimentar de suport pentru populație, în perioada rece a anului. Este vorba de cinci măsuri de sprijin pentru categoriile social-vulnerabile.

Programul vizează o plată unică de 3000 de lei pentru 56.236 de pensionari care s-au născut înainte de anul 1945, s-au pensionat înainte de 1999 și au o pensie mai mică de 3000 de lei.


"Acest grup de pensionari au ieșit la pensie în perioada de tranziție. Modificare regulilor de calcul a pensiilor de-a lungul anilor au făcut ca pensiile lor să fie mult prea mici, chiar dacă ei au muncit toată viața, dar pentru că sistemul era în proces de a fi creat, ei au fost nedreptățiți", a explicat Buzu.

A doua măsură prevede o plată unică de 5000 de lei pentru 3019 familii care au la îngrijire copii cu dizabilități severe.

Cea de-a treia măsură prevede o plată unică de 5000 de lei pentru 7195 de familii cu persoane cu dizabilități, încadrate în serviciul de asistență personală.

A patra măsură vizează o plata unică de 5000 de lei pentru 1261 de femei însărcinate sau care alăptează și care se află în sărăcie extremă.

O ultimă măsură vizează un spor unic pentru toți angajații din sistemul de asistență socială din Moldova, fiind vorba de 9751 de persoane.

"Toți acești profesioniști de mai mult de trei ani luptă pentru interesele celor mai vulnerabile categorii de populație și merită acest suport. Toate aceste 5 măsuri sînt realizare cu suportul partenerilor Guvernului R.Moldova", a menționat Buzu.

Printre donatori se numără: Programul alimentar mondial al Națiunilor Unite, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Organizația Internționlă pentru migrație, Fondul Națiunilor Unite pentru copii și Agenția ONU pentru refugiați.

17
2
1
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?