Potrivit Codului Educației, aceștia își pot continua studiile la o școală profesională, dar meseria aleasă trebuie să fie însușită cel puțin timp de doi ani. Secretara de stat de la Ministerul Educației, Galina Rusu, a precizat că elevii pot susține repetat, în următorul an, examenul la care au picat. Aproximativ 1600 de elevi nu au promovat în sesiunea trecută, cel puțin un examen, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.
„Am sistematizat lista acestor copii, directorii de instituții ne-au oferit contacte, iar noi am acoperit această listă prin contactarea directă a fiecărui copil din această listă. Am informat fiecare copil că are posibilitatea să aleagă o profesie și erau peste o sută de profesii în listă”, a precizat Galina Rusu.
Directorul școlii profesionale nr.10 din municipiul Chișinău, Anatolie Țuțu, relatează că anul acesta un număr record de elevi au fost admiși la studii, fără să fi promovat examenele de absolvire a gimnaziului. Potrivit managerului, integrarea acestor tineri în procesul educațional este deosebit de importantă, pentru a nu-i demotiva să urmeze o carieră profesională.
„Anul acesta am avut un număr record de elevi, dacă e să luăm după procente ar fi vreo 6 procente din comanda de stat de anul acesta, elevi care nu au susținut anul acesta un examen sau două, noi i-am înmatriculat la studii la specialitățile de doi ani de zile. Ei au văzut o rază de lumină, pentru că toată lumea își punea întrebarea ce facem. Am făcut o orientare preventivă am informat toată lumea despre condițiile generale de admitere, dar nimeni nu știa că poate fi admis chiar de nu susține examenele de gimnaziu. Am făcut o a doua sesiune de informare în care am anunțat pentru ca eventual să atragem acești copii”, a spus Anatolie Țuțu.
Precizăm că doar un sfert din numărul total de 1320 de elevi care au participat la sesiunea suplimentară din luna august pentru absolvirea gimnaziului au susținut examenele la matematică și limba și literatura, potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul Educației.
Adăuga comentariu