Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Mii de familii vulnerabile își vor putea lua electrocasnice noi compensate

23 noi. 2023,, 16:45   Societate
8467 0

Cincizeci de mii de gospodării casnice cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate pot beneficia, din 23 noiembrie, de un program de asistență financiară la înlocuirea electrocasnicelor vechi cu altele energo-eficiente în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a remarcat că foarte puțină atenție s-a acordat pînă acum eficienței consumului de energie electrică. Actualul proiect vine să abordeze problema eficienței energetice și oferă sprijin pentru cei aflați în dificultate maximă. Proiectul marchează trecerea Republicii Moldova la o economie circulară, deoarece condiționează reciclarea electrocasnicelor vechi, transmite IPN.


Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a spus că decarbonizarea sistemului energetic este esențială pentru a atinge obiectivele climatice. UE are în vigoare măsuri de design ecologic pentru produse precum frigidere, mașini de spălat, mașini de spălat vase și televizoare care includ cerințe mai speciale de reparație și reciclare. Astfel se contribuie la mărirea duratei de viață și reciclarea acestor aparate electrocasnice. Potrivit ambasadorului, acum, cînd Moldova avansează pe drumul european, speră că cetățenii Republicii Moldova să devină parte a obiectivului de a reduce poluarea mediului.

Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, susține că scopul programului este unul ambițios. Cinzeci de mii de gospodării din țară vor primi vouchere cu ajutorul cărora vor putea înlocui electrocasnicele mai puțin eficiente din punct energetic cu ceva mai performant.

Alexandru Filimon, directorul unei rețele de magazine partener în implementarea proiectului, a declarat că programul are mai multe efecte, pe lîngă creșterea calității vieții. Este vorba despre sensibilizarea societății în termeni de ecologie, reciclare și responsabilitate energetică. Compania rulează deja un program asemănător, din resurse proprii, care lucrează la reciclarea electrocasnicelor vechi.

Beneficiarii programului din acest an sînt selectați dintre cei care s-au înregistrat pentru compensații la energie în anul 2022. Cei care se înregistrează în acest an vor fi potențiali beneficiari pentru anul viitor. Cei selectați sînt informați prin mail sau SMS. Voucherele sînt de pînă la 12 mii de lei, persoanele trebuie să aibă fotografie a electrocasnicului vechi și să achite o contribuție de 20% din costul electrocasnicului nou. După asta, echipamentele vechi sînt preluate, se identifică ca fiind acceptate în program și sînt transmise la reciclatori autorizați.

12
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?