Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Mihai Racoviță – un domn din „neam de boier vechiu, moldovan”

28 noi. 2023,, 02:30   Societate
4887 0

Mihai Racoviță a domnit în Moldova de trei ori: septembrie 1703 - 23 februarie 1705, 31 iulie 1707 - 28 octombrie 1709 și 5 ianuarie1716 – octombrie 1726.

Era boier din țară din neamul Cantacuzinilor și ginerele lui Constantin Cantemir. Conform cronicilor, Mihai Racoviță spătarul "iaste neam de boier vechiu, moldovan si iaste ruda Brancovanului” care l-a ajutat să ocupe tronul Moldovei. Noul domn a îmbrăcat caftanul în data de 23 septembrie 1703 și a venit la Iași în luna noiembrie a aceluiași an. A împărțit favoruri rudelor sale și boierilor din familia Ruset cu ajutorul cărora a ajuns la putere. Prima domnie a lui Mihai Racoviță a fost scurtă, încheindu-se la 23 februarie 1705, la nici un an și jumătate de la înscăunare. Mazilirea sa a survenit în urma acțiunilor insistente ale fraților Cantemirești pentru obținerea domniei Moldovei. Aceștia înaintează mai multe arz-uri marelui vizir Baltadji pașa, prin care acuzau administrarea necorespunzătoare a țării de către Mihai Racoviță. Se adaugă la aceasta și lipsa unei susțineri reale a domnului la Constantinpol, pe lîngă înalții funcționari otomani.

Mihai Racoviță a fost mazilit pe neașteptate și dus la Constantinopol cu toată familia. Aici a fost acuzat că a strîns biruri pe care nu le-a predat Porții, de aceea pînă a achitat această suma a fost închis la Edicule.

Mihai Racoviță este înlocuit cu Antioh Cantemir. Însă aflat la Constantinopol M.Racoviță împreună cu boierii Rusetești uneltește împotriva lui Antioh Cantemir, dorind să revină pe tronul Moldovei.

Cu bani mari Mihai Racoviță reășește să cumpere de la turci domnia Moldovei și intră în Iași la 13 noiembrie 1707, de Sf. Ioan Zlataust. În această a doua domnie în Moldova, Mihai Racoviță nu a mai repetat greșelile făcute în prima domnie, schimbîndu-și atitudinea binevoitoare față de boieri.


Sumele mari de bani cheltuite la Poarta cu ocazia primirii domniei au obligat domnul să impună măsuri fiscale exagerate, ceea ce l-a făcut extrem de impopular. Se mai adaugă aici și disputa cu Cantemireștii, care la Istambul "din cias în cias aștepta s-apuce domnie". Apropierea Războiului Nordic (ruso-suedez) de frontierele Moldovei a complicat situația. Suspectat de relații cu rușii, Mihai Racoviță simte pericolul mazilirii și intensifică relațiile cu aceștia pentru a beneficia de protectie în caz de nevoie.

Continuarea articolului pe moldovenii.md.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?