Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață

12 feb. 09:27   Societate
2231 0

Dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață la 63 de ani. Anunțul a fost făcut de colegii săi de breaslă, pe facebook.

În iulie 2023, cunoscutul muzician și dirijor a plecat la Istanbul, unde i s-a făcut un transplant de ficat.

Mihai Amihalachioaie a fost un cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de opera. S-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnita, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școală de Muzică din orașul Herta, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neagă”.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestra populară. În anul 1997, a absolvit a două facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de opera. Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Camera, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișînău și dirijor al Teatrului Național de Opera și Balet de la Chișînău.

În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Roș Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic. În anul 1985 și-a început carieră muzicală in calitate de acordeonist și dirijor de muzică populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”.


În anul 1998 colaborează, că dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Camera și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Opera și Balet ”Maria Biesu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie s. a. În 2001, pentru întreagă să activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru in Artă.

2
0
0
10
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?