Potrivit specialiștilor, culturile de cîmp, sînt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară, avînd o sensibilitate mai redusă față de îngheț, transmite Radio Moldova.
Totuși, înghețurile în luna mai sînt deosebit de periculoase pentru culturile iubitoare de căldură și legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Culturile tehnice și legumicole – tutunul, cartoful, roșiile, ardeiul, vinetele și altele sînt cele mai pretențioase față de căldură. Înghețurile cu intensitatea pînă la -1ºС provoacă pieirea lor.
În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că plantațiile pot fi protejate în aceste zile prin fumigații, încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald, prin ventilarea aerului sau prin măsuri agrotehnice, prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil și procesele radiative la suprafața solului.
Adăuga comentariu