X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Meșteri populari din întreaga țară au participat la Tîrgul Național al Covorului

18 dec. 2023,, 10:04   Societate
2030 0

Peste 20 de meșteri populari din Republica Moldova au participat astăzi la cea de-a X-a ediție a Tîrgului Național al Covorului cu genericul ”Covorul dorului”, care s-a desfășurat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, transmite moldpres.

În mesajul său de salut, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că astăzi putem constata că acest covor tradițional, scoarța noastră, tehnicile de confecționare a acesteia constituie valoare mondială, recunoscută de UNESCO și prezența numeroasă la eveniment vorbește despre faptul că tradiția în cauză se dezvoltă și are continuitate.

img23010251

”Noi, ca societate, ne-am învățat să punem preț și valoare pe patrimoniul nostru. Mă bucur foarte mult că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, împreună cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, au reușit să perpetueze această frumoasă inițiativă, mă refer la aniversarea a X-a a Tîrgului Național al Covorului, lansată de Ministerul Culturii și s-o transforme într-un eveniment așteptat de multă lume. Evenimentul de astăzi este dedicat scoarței, un element străvechi al culturii tradiționale. Scoarța și alte tipuri de covoare au devenit mult mai apreciate în comunitățile noastre. Ele și-au preluat locul de cinste în casele din sate și orașe, devenind piese importante și valoroase de patrimoniu, moștenire neprețuită primită de la părinți și bunici. Valorificarea tradițiilor și promovarea lor trebuie să devină o acțiune permanentă, atît din partea comunităților, cît și din partea autorităților locale. Pentru Ministerul Culturii aceasta este o prioritate națională”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.


img23010251

În același timp, directorul Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol a remarcat că, după zece ani de la prima ediție, putem constata că scoarța noastră tradițională și-a găsit locul ei în casă, iar directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu, a spus că meșteșugul de confecționare a scoarței trebuie să fie transmis tinerei generații, lucru pe care îl face cu multă dăruire, prin organizarea unor ateliere, Ecaterina Popescu, directorul Centrului de Meșteșuguri „Artă Rustică”, satul Clișova Nouă, raionul Orhei. Prezentă la eveniment, Ecaterina Popescu a afirmat că a venit aici cu o expoziție de covoare vechi și cu un atelier de tors lînă, sau, mai bine zis, la o clacă de prelucrare a lînii pentru a țese un covor.

img23010251

În cadrul acestei ediții a fost inaugurată expoziția „Țesături din centrul Moldovei. Ecouri ale tradiției în modernitate”, care a cuprins covoare vechi din colecția MNEIN și din colecțiile altor instituții: Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie al municipiului Strășeni, Muzeul Casa Mare-Vatra Dumeștilor din Vorniceni, orașul Strășeni, Muzeul de Istorie și Etnografie satul Ciuciuleni, raionul Hîncești, Muzeul de Istorie și Etnografie orașul Nisporeni, Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

img23010251

Vizitatorii au avut posibilitatea să urmărească un program muzical organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Pe parcursul manifestării s-au desfășurat ateliere prezentate de Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, satul Clișova Nouă, raionul Orhei; grupul „Fir Ales”, municipiul Chișinău; Muzeul „Casa Părintească” satul Palanca, raionul Călărași; Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei” și grupul „Șezătoarea Basarabia”. Atmosfera de Crăciun a fost creată de meșteri populari de diferite genuri și mai ales de meșterii țesători. În timpul evenimentului au fost desemnați cîștigătorii Concursului „Covorul moștenit de la bunica”, iar mai multor meșteri popular le-a fost înmînat certificatul de ”Purtător de tezaur uman viu”. Parteneri ai evenimentului au fost: Centrul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, Asociația Obștească „Casa Părintească”, Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei”, Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, Grupul „Fir Ales” și alte instituții.

2
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?