Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Medicul cardiolog, Mihai Tașnic, despre semnele de alarmă în cardiologie

28 mar. 06:10   Societate
6812 0

Despre identificarea, prevenirea şi tratamentul un infarct miocardic, dar şi importanţa informării oamenilor cu privire la bolile cardiovasculare a vorbit Mihai Tașnic, medic Cardiolog-Intervenționist în cadrul emisiunii ''Unu Noaptea''.

Medicul afirmă că în Republica Moldova sînt foarte buni specialiști și toate condițiile necesare pentru diferite tratamente, notează Noi.md.

''Este important că noi avem tot ce ne trebuie și în condițiile Republicii Moldova, chiar tot! Începînd cu eco și specialiști buni în ecografie, terminind cu scanere cu radionuclide, tomografii și tot așa. Mulți pacienți cred că dacă vor fi operați în Austria, Germania vor avea alt efect. Iar eu le zic uite tu vei avea același efect, vei avea același rezultat gratuit sau cu bani mai puțini pentru cei care nu sînt asigurați de CNAM, dar tu vei fi acasă, vei fi în pereții țării tale și cel mai important cînd după externare vei avea unele întrebări, tu ai unde să te adresezi pentru ca să răspundem la toate întrebările, spune Mihai Tașnic, medic Cardiolog-Intervenționist.

Mihai Tașni spune că în medicină există o ierarhie și multe orgolii.

''În medicină există multe orgolii. Societatea medicală este totuși o societate închisă. Într-un fel sau altul există o ierarhie, este o societate ca structură ca în armată. Există generali, există ostași și atunci cînd un tînăr specialist are un anumit grad de independență în activitatea sa, aceasta totdeauna crește orgoliul, asta te face să fii prea sigur pe ceea ce faci, nu spun că este rău să fii sigur, dar poate să îți scape ceva. Atunci cînd vorbim de operații estetice sau alt ceva, atunci cînd vorbim de operații pe cord și faci o mică greșeală și pacientul moare în cîteva minute asta e alt ceva. Nu este loc de orgoliu. Întotdeauna compar ceea ce este cu pilot. Chiar cînd sînt în sala de operație vociferez multe lucuri că dacă ceva greșesc cineva să mă corecteze", spune medicul.


Cardiologul a venit cu unele recomandări și ne spune care sînt semnele de alarmă în cardiologie.

''Semnele de alarmă în cardiologie pot fi divizate în mai multe compartimente, în funcție de boli, dacă vorbim despre un infarct miocardic sau debutul unui infarct, sau starea de preinfarct așa cum se spune în popor, atunci semnele de alarmă este durerea în piept, nui vorba de o durere în gît, durere în partea stingă, partea dreaptă vorbim de o durere retrosternală. Aici e o chestie care pur și simplu mă dă jos. Fiecare săptămînă operăm pacienți cu infarct miocardic care se adresează foarte tardiv. Noi instruim și oricum nu se schimbă paradigma. Dacă te doare în piept chemi salvarea. Vorbim de o durere care frige și nu trece timp de 10 min", a concis medicul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, în ultimii ani, mai mult de jumătate dintre oamenii apţi de muncă din ţara noastră ( 58%), au murit din cauza maladiilor de inimă. Doar anul trecut au fost înregistrate 21.603 de decese. Numai de infarct miocardic au murit 1885 persoane, iar de cardiopatii ischemice acute şi cronice -11.365 de oameni. La nivel mondial, în fiecare an, peste 17 milioane de oameni mor prematur de boli cardiovasculare.

8
0
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?