X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Medicii dau sfaturi privitor la scăldatul de Bobotează

17 ian. 2023,, 23:00   Societate
2452 0

Pentru a nu vă îmbolnăvi după scăldatul de Bobotează, este important să respectați cîteva reguli. În special, încălzirea rapidă după scufundare va crește șansele unui rezultat pozitiv.

„Dacă sînteți sănătos, nu vă simți rău, iar înainte de „scufundare” v-ați măsurat tensiunea arterială și v-ați asigurat că este normală, respectați următoarele puncte pentru ca sărbătoarea să nu fie umbrită de consecințe neplăcute”, spune terapeutul de la Teledoctor24 Neya Georgieva.

Puneți-vă în prealabil costumul de baie, încălțați niște pantofi comozi, anti-alunecare. Pregătiți din timp haine calde uscate sau o pătură, astfel încît acestea să fie la îndemînă.

Cînd vă schimbați hainele, nu stați desculț în zăpadă, așezați sub picioare un covoraș termoizolant.

Scufundați-vă numai în locuri special amenajate, sub controlul salvatorilor și al echipajelor de ambulanță.


Este mai bine să coborîți în copcă pe o scară specială, nu ar trebui să vă scufundați brusc.

Nu petreceți mult timp în apă rece, 30 de secunde sînt suficiente.

Cînd vă scufundați în apă, rețineți respirația, astfel încît, cu un spasm al vaselor de sînge, care va apărea inevitabil cu o schimbare bruscă a temperaturii, să nu existe senzația de lipsă de aer.

Ieșind din copcă, înfășurați-vă într-un prosop mare și pătură (fără mișcări de fricțiune) și intrați într-o cameră încălzită. Apoi îmbrăcați-vă repede în haine calde și beți imediat ceai fierbinte sau băutură de fructe la fel fierbinte.

Expertul a spus cui nu i se recomandă categoric să se scufunde în copcă.

„În primul rînd, medicii nu recomandă să riște persoanele cu boli respiratorii. Acest lucru amenință cu complicații grave. La persoanele cu boli pulmonare cronice, o astfel de scăldare se poate transforma în pneumonie”, explică medicul.

Există contraindicații pentru femeile însărcinate.

„Scăldarea în apă cu gheață poate duce la vasospasm și agravarea stării fătului. Prin urmare, recomand în continuare cu tărie ca viitoarele mămici să privească scufundările de Bobotează dintr-o parte”, spune medicul Olga Șarapova.

Scufundarea în copcă nu este de folos pentru copii și bătrîni. „Apa rece poate provoca crampe. Și dacă vă scufundați în copcă pînă la creștet, poate apărea un spasm al vaselor creierului ”, notează expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?