X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Mecanismul prin care statul finanțează domeniul culturii va fi modificat

22 feb. 07:22   Societate
1781 0

În Republica Moldova, cultura este finanțată neuniform și chiar dezechilibrat.

În timp ce unele instituții culturale, al cărui fondator este Ministerul Culturii, primesc surse consistente de finanțare, altele rămîn fără niciun ban. Declarațiile au fost făcute de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în ediția de miercuri, 21 februarie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

„Instituțiile de teatru și concert, în care Ministerul Culturii este fondator, au un anumit nivel de finanțare, în timp ce alte tipuri de activități culturale rămîn în afara acestor finanțări. De exemplu, artiștii și sculptorii”, a menționat Sergiu Prodan.

Potrivit ministrului Culturii, Fondul Național al Culturii, mecanismul instituit pentru a susține sectorul cultural independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative, va determina în viitor ce tipuri de activități în domeniul culturii și artei va susține statul.

Misiunea principală a Fondului naţional al culturii este finanțarea proiectelor ce susțin creaţia contemporană și valorizarea patrimoniului, precum și contribuția la buna înţelegere a fenomenelor artistice şi asigurarea accesului cît mai larg al publicului la cultură. Modalitatea de finanțare din sursele Fondului va fi aprobată de Guvern, iar mijloacele acestuia vor fi utilizate pentru susținerea proiectelor culturale și editoriale elaborate în cadrul a șase domenii de intervenție: inițiative ale organizațiilor necomerciale din domeniul culturii; activitatea editorială și de traduceri literare; revistele culturale; domeniul arte, studii și analize, inclusiv activități de formare profesională continuă din domeniul culturii; programe de dezvoltare culturală locale și programe de rezidență și mobilitate artistică și culturală.


Pentru început, sursele de formare a Fondului pornesc de la buget. În prezent, Fondul culturii cumulează toate programele și proiectele culturale și editoriale pe care le gestionează Ministerul Culturii, ceea ce, estimativ, însumează 29,4 milioane de lei, incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, fondul este gestionat de către o instituție subordonată Ministerului Culturii - Centrul Național de Educație prin Artă, care va fi reorganizat.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?