X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Marian: Nu exclud că tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvară sau vară

28 feb. 07:03   Societate
2902 0

Tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvara sau vara acestui an.

O spune președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, potrivit căruia, dacă prețul de achiziție a gazului va scădea, acest lucru se va reflecta în tarif. Radu Marian spune că guvernarea nu poate influența prețul gazului, însă poate ajuta cetățenii să facă față tarifelor mari prin compensarea parțială a acestora, notează IPN.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, spune că reducerea tarifului la gaz a survenit atunci cînd prețul de achiziție a gazului s-a redus. Potrivit deputatului, Republica Moldova nu poate influența prețurile de pe piața internațională, dar poate ajuta cetățenii să facă față poverii facturilor.


„În ultimii trei ani am alocat sume colosale pentru compensarea tarifului. În acest sezon rece marea majoritatea a cetățenilor, care s-au înscris pentru compensații, au beneficiat de tarife de aproximativ 12 lei. 90% din cei care s-au înscris pentru compensații au tarife de 12 lei pentru un metru cub. De reducerea anunțată de ANRE beneficiază fie cei care au venituri mai mari, fie cei care nu s-au înscris pentru compensații. De ce s-a redus atît de tîrziu tariful? A fost în funcție de perioada cînd am procurat gazul. Noi nu sîntem o țară care produce, ci o țară care importă gaz. Noi depindem exclusiv de cotațiile de pe piața internațională”, a spus deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău.

Potrivit deputatului, dacă prețul de achiziție a gazului pe piața internațională va scădea, în cîteva luni, ar putea urma o nouă reducere a tarifului. Radu Marian dă asigurări că o eventuală reducere a tarifului nu va fi capitalizată politic în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

„Dacă nu vor fi majorări bruște sau schimbări bruște pe piața internațională nu exclud că vor mai exista micșorări de tarif în primăvară, vară sau toamnă. Nu e vorba de alegeri. Să nu micșorăm tarifele dacă sînt alegeri sau cum? Dacă vor exista premise, ele vor fi reduse. Criza din energie a fost cauzată exclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de șantajul rusesc. Sunt chestii asupra cărora noi nu avem niciun control. Ceea ce putem noi face este să susținem oamenii prin compensații. Începînd de anul trecut noi am scăpat de gazul rusesc. Cel mai important este că ei nu ne vom mai putea șantaja niciodată. Avem libertatea să cumpărăm gaz de oriunde. Atît timp cît pe piață prețul este mai mic decît ceea ce oferă Gazprom, evident, vom cumpăra de pe piețele internaționale”, a mai spus președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

La 23 februarie au intrat în vigoare noile tarife la gaz aprobate de ANRE. Astfel, consumatorii casnici achită acum un tarif de 13 lei și 39 de bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze.

2
1
0
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?